Зима

Зима
Пролет

23 юли 2016 г.

4-5 причини за залеза на монокините

Ако жените бяха поумнели, производителите на ботокс и подплънки щяха да фалират

Имам един колега, прочут естет и ценител на женската красота, но това лято е тъжен и умислен, нещо сякаш помрачава вечно ведрия му дух и широко скроен характер. 


Отначало си мислех, че е от жегата или го тровят досадни битовизми, но проблемът се оказа на съвсем различно място, малко над кръста. 

“Забелязала ли си - започна той, - че изчезнаха монокините? Ама като ладите седмици вдън земя потънаха. На сто плажа бях, най-много да съм мернал една-две женски снаги без горнище, но свенливи, гледат с нещо да се позаметнат, да не бият на очи. Много съм тревожен.”

Признавам си, че не бях забелязала този неочакван обрат в плажната култура, тъй като не съм стъпвала на родното Черноморие. Бях в Гърция, а там из самотните кристални лагуни на Халкидики е пълно не само с монокини, а направо с чисто голи хора. Виждаш нудистите само, ако си отседнал на същия къмпинг или ако си с лодка и хвърлиш котва баш до техния бряг, на никого не се натрапват. Иначе по обществените плажове и ризортите по принцип гърците никога не са гледали с добро око на прелести без бански.

“И представяш ли си, - осведоми ме още колегата, - на един къмпинг близо до Бургас видях надпис, че на жените се забранява да ходят без горнище! Това е най-кощунствената табела, която съм виждал през целия си живот!”, простена човекът.

Защо наистина? През 90-те години, когато българското общество започна да се разкрепостява монокините си бяха в масова употреба, както са сега смартфоните – ако имаш разлика от кръста нагоре, все едно си била с шлифер на плажа, горнищата направо девалвираха. Замислих се, понеже ми стана жал за човека, потърсих и открих няколко вероятни причини за разочароващата еволюция на ценностите.

Първото, на което се натъкнах, са цените на банските.

Значи, ако искаш да си в крак с модните тенденции и извивки, трудно ще намериш бикини и горнище за по-малко от 150 лева. А наистина качествените материи и цветове отскачат и от 200 лева нагоре. Коя жена ще си носи при това положение само половината от банския? Да не е луда да си остави божествения сутиен вкъщи? Но този аргумент не издържа особено, защото повечето брандове продават горнищата и долнищата отделно. Така че по-вероятното обяснение е второто – монокините са демоде за сметка на татуировките.

Намираме се в пика на епохата на цветните двуизмерни изобразителни творби върху човешка кожа, от пищни рози в деколтето и по гърба до цели ръкави и крачоли, изпъстрени с дракони, виещи се трънени венци, ками, черепи, сърца и кокали. За модерната жена, платила мило и драго, изтърпяла ужасни болки и нечовешки страдания, за да блести на плажа, нашарена като маорски вожд, е абсолютно немислимо да отвлича вниманието от свещените си татуси с някакви си голи цици. Все едно да си показваш новото хвърчило по дантелено бельо, няма кой да гледа в небето.

И тази причина, ако не е достатъчно убедителна, имам още един, трети коз: силиконът се обезцени.

Ако ще показваш нещо, гледай поне да е хубаво! Такова беше едно време мотото на монокините, само на хипарките не им дреме за размера. Щом така или иначе си с вафли в косите и си надула устенца, значи и под ножа си легнала, иначе как да станеш Памела Андерсън в очите на българската културна общественост?

Доскоро уголемяването на бюста беше качество, което не всеки може да си позволи. Богатите чичковци го подаряваха на своите избранички наравно с нова кола и фотосесия на Малдивите. Но с времето цените паднаха, даже в гаражните салони за красота се научиха да тъпчат силикона и всяка случайна мома взе да се разхожда уголемена. Основното достойнство на фолкпевиците и плеймейтките се сведе до рутина. На кого му дреме за качеството на доктор Енчев? Един час под упойка и се събуждаш като Преслава и Николета на цената на един айфон, а може и на изплащане. Затова днес момичетата не се фукат с тунинга, той отдавна не е ВИП.

Всъщност най-сериозното съображение срещу печенето без бански е грижата за здравето. Безспорен медицински факт е, че продължителното излагане на слънчеви лъчи е вредно, възможно е да провокира рак дори. Само че това беше известно и преди двайсет години, без да пречи на монокините. Може би днес жените са станали по-предпазливи и по-умни? Защо не?

Ами, защото поумняването щеше да е лесно доказуемо, ако производителите на ботокс и подплънки започнат да фалират. Засега обаче не се забелязва подобен феномен, напротив – на доктор Енчев билбордовете са най-нагъсто по “Хемус” и “Тракия”. Как пък няма нито една реклама на нова книга?

Да, реших какво ще съобщя на разочарования си колега - монокините залязоха, ще му кажа, просто защото им мина модата. Нищо лично! Ако тенденцията е като при минижупа, ще чака двайсетина години и нещо да се върнат. 


Дано да е изпълнен с търпение.


Диляна Ценова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар