Зима

Зима
Пролет

13 август 2016 г.

Кризата е мит, пазарът полудя

В момента европейските грандове буквално плуват в пари, които се инвестират в безброй (не)добре обмислени трансфери...
 
Има криза, пазарът е зле! Това е най-често срещаното оправдание в бизнеса за липса на финанси от есента на 2009 г. насам, когато започна световната финансова криза.

Нямаше как тя да не удари и световния футбол, но влиянието й се оказа далеч по-скромно от очакваното. Да, в периода 2010/2012 видимо се наблюдаваше пасивност на трансферния пазар и рекордната по онова време сделка за Кристиано Роналдо (94 млн. евро) изглеждаше недостижима, но това се оказа само моментен застой.

Към момента обаче европейските грандове буквално плуват в пари, които се инвестират в безброй (не)добре обмислени трансфери.

Навлязохме във втория и последен месец на летния трансферен прозорец от сезон 2016/2017 и няма как да не забележим, че пазарът буквално полудя.

Френският халф Пол Погба (23 г.) счупи рекорда за най-скъп футболист в историята с преминаването си в Манчестър Юн, английският национал Джон Стоунс (22 г.) счупи рекорда за най-скъп защитник в историята на британския футбол с преминаването си в Манчестър С, аржентинският голмайстор Гонсало Игуаин се превърна в най-скъпия вътрешен трансфер в Серия А, след като смени Наполи с Юве, Лирой Сане (20 г.) се превърна в най-скъпо продаденият немец в историята с трансфера си за 50 млн. евро от Шалке в Ман Сити, а бразилският звяр Хълк стана най-скъпото попълнение в историята на футбола в Азия с трансфера си от Зенит по посока Шанхай СИПГ.

Но откъде идват всички тези пари, при положение че светът не спира да говори за финансова криза? И как финансите във футбола са толкова стабилна величина, при положение че навсякъде другаде са нестабилна? Отговорът е много прост.

Знайни и незнайни спонсори и инвеститори (особено от Близкия изток и Китай) изсипват огромни пари във футбола и клубовете непрекъснато покачват оборотите си, което им позволява да разполагат с все по-големи капитали, които да инвестират на трансферния пазар.

Допълнителното покачване на цените пък е резултат от новия 3-годишен договор за продажба на тв правата на Висшата лига, който ще изсипе в касите на клубовете едни 6 млрд. евро. Пари, които веднага ще бъдат пуснати в обращение.

Няма две мнения, че в периода 2010/2012 г. и във футбола имаше застой и парите намаляха, но от там нататък на пазара буквално завря и закипя. И сделки в рамките на 80-90 млн. евро се превърнаха в нещо съвсем нормално включително и когато някой целенасочено се опитва да скрие истината, както стана с бразилското чудо Неймар.

През 2013 г. Барса уж го купи от Сантос за 19,3 млн. евро, а след това се наложи да признава пред съда, че сделката всъщност е за почти 90 млн. Или пък случаят "Бейл", където трансферната сума се занижава изкуствено с 10 млн. евро само и само от Реал М да не кажат, че уелсецът е по-скъп от Кристиано.

Иначе тенденцията за лавинообразно покачване на трансферните суми обаче продължава да е най-отчетлива в Англия напук на очакванията, че решението за отделянето на Великобритания от ЕС (Брекзит) ще накара местните клубове да спрат кранчето.

Да, ама не. Очакванията на Острова са до края на трансферния прозорец във Висшата лига в края на месеца общите разходи за покупки на 20-те клуба за първи път да преминат границата от 1 млрд. паунда (1,16 млрд. евро).

Пол Погба


Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар