Зима

Зима
Пролет

11 август 2016 г.

Салваторе Ферагамо - когато една мечта стане реалност

Въпреки че големите дизайнери не живеят с векове, имената им са вечни.
 
Салваторе Ферагамо е роден на 5 юни 1898 година в Италия.

Неговият интерес към обущарската дейност се проявява още в най-ранна детска възраст и оттогава е особено амбициозен за своята кариера. За Ферагамо дейността му не е само да печели, но и да покаже на света какво точно е съвършенството.

Ферагамо е роден в Бонито, Италия, израснал сред тринадесет братя и сестри. Неговият фетиш към обувките започва още на деветгодишна възраст, когато прави модели за своите сестри.

Това е и периодът, в който дизайнерът става сигурен, че именно обувките и модата са нещата, с които ще се занимава в бъдеще.

След като изучава изкуството за създаване на обувки в Неапол, той отваря малък магазин в къщата на родителите си.

През 1914 година се мести в Бостън и убеждава брат си, който работи във фабрика за обувки, да се премести в Санта Барбара и след това в Холивуд в Калифорния. Салваторе Ферагамо е впечатлен от модерните методи на работа и машините, но и забелязва имитациите в качеството.

Именно тук Салваторе открива своя успех и се превръща в известен дизайнер сред знаменитостите.

По това време Калифорния е градът на мечтите и киното. Това води до дълго пътешествие в дизайна на обувките за филмови звезди.

Въпреки това, неговите обувки частично задоволявали клиентите – били безкрайно красиви, но не особено удобни. Заради това, дизайнерът започва да изучава анатомията на човешкото тяло, математика и инженерство в Университета в Южна Калифорния.

През 1927 година, Салваторе Ферагамо се завръща в своята родна земя след 13-годишно пребиваване в Съединените Щати и се установява във Флоренция. През този период, той започва да прави обувки за властни и богати жени, сред които дори Мерилин Монро.

През 1950 година, дизайнерът разширява бизнеса си и наема 700 професионални майстори, които произвеждат над 340 чифта обувки на ден.

Най-разпознаваемото изобретение на дизайнера е токът „Cage“, а професионалният му път вдъхновява и дъщеря му, която в последствие поема по същия кариерен път.

През 1978 година, Ферагамо създава обувките „Vara“, които са известни и с днешна дата със своя женствен и елегантен дизайн.

За съжаление, дъщеря му не доживява да види бъдещия успех на баща си и умира през 1998 година.

Салваторе Ферагамо умира през 1960 година, а компанията му се разраства из цял свят и става известна с производството на слънчеви очила, обувки, аксесоари, чанти, парфюми, часовници и дрехи.

Мечтата на дизайнера е да произвежда съвършените обувки – нещо, което се превръща в отговорност на семейството му да се изпълни.

Неговите желания се характеризират с още две неща – да въведе децата си в бизнеса и да добави повече продукти към модната къща.

С днешна дата, роднини на дизайнера управляват компанията, която със сигурност е много по-голяма, отколкото нейният основател някога е мислел, че ще бъде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар