Зима

Зима
Пролет

21 септември 2016 г.

Пьотр Толстой: Да се извиняваш за шега е малко прекалено

"Изказването ми е извадено от контекста и в него няма никаква „руска агресия“, беше просто шега..."
 
Руският кандидат-депутат от управляващата в Русия партия „Единна Русия“ разказа пред „Руски дневник“ как е протекло предизвикалото скандал в България интервю за БНТ. 

Той е учуден, че една шега и израз на личен възглед са предизвикали подобна възбуда в страна от ЕС, където свободата на мнението е фундаментална ценност.

"Изказването ми е извадено от контекста и в него няма никаква „руска агресия“, беше просто шега, а хората, които се опитват да използват извадени от контекста цитати, се занимават чисто и просто с  русофобски спекулации", заяви популярният телевизионен журналист, праправнук на Лев Толстой и кандидат за депутат в Държавната дума Пьотр Толстой пред „Руски дневник“.

В интервю за специалния пратеник на БНТ Цветана Кръстева в неделя той заяви, че е „нужна дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия". На репликата на журналистката: "Пожелаваме Ви, ако влезете в Думата, да водите доброжелателна политика към България", Пьотр Толстой отговаря: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Интервюто с Толстой бе част от по-голям репортаж на пратеника на БНТ за изборите в Русия и предизвика гневни реакции в България. Популярният журналист обясни пред „Руски дневник“ контекста, в който е протекъл разговорът. Българската журналистка му задала въпрос за състоянието и перспективите пред българо-руските отношения. „Отговорих ѝ, че Русия, за разлика от България, не е готова да делегира част от суверенитета си на наднационални структури като ЕС. Според мен тази фраза провокира българската журналистка и тя ме попита как се отнасям към факта, че руснаци купуват жилища по българското крайбрежие“, обясни Толстой.

„Според мен няма нищо лошо в това, че граждани на Русия купуват имоти в Италия, във Великобритания, включително и в България. В това няма нищо страшно. Колкото повече купуват - толкова по-добре. А те взеха тази фраза и ми приписаха, че съм казал, че искам да купя цяла България. Това, съгласете се, изобщо не е точно. Иска ми се българите да разберат в какъв контекст съм направил това изказване – че в него няма никаква руска агресия,“ подчерта Толстой пред „Руски дневник“.

Политици, коментатори и журналисти настояха Толстой да се извини на България и призоваха „Единна Русия“ да се разграничи от думите на кандидата си за депутат.

На въпрос на „Руски дневник“ дали би се извинил за направеното изказване, Толстой отговори, че „да се извиняваш за шега, дори за български политици, е малко прекалено“.

По-рано в сряда пленарното заседание на парламента започна с декларации и изявления по повод изказването на Пьотр Толстой. Цвета Караянчева от ГЕРБ поиска партията "Единна Русия" да се разграничи от неговото изказване. В декларацията си ГЕРБ посочиха, че евроатлантическата ориентация на страната ни е осъзнат избор. Оценява се помощта на руските военни по време на Освободителната война, но се подчертава, че тонът не предполага претенции към страната ни.

Реформаторският блок призова правителството и външното ни министерство да поискат обяснение от Кремъл за позицията на руския депутат, както и проверка на съмнителни бизнес проекти в ключови сектори в страната.

От БСП отговориха също с декларация, прочетена от лидера на партията Корнелия Нинова. Социалистите заявиха, че днешните управляващи в България са без характер и затова се стигало до пренебрежителното отношение към страната ни. Те упрекнаха правителството, че в Брюксел не се прави нищо и не се защитават българските интереси на земеделците, както и че без допитване е било съобщено за парите от Европа за новите бежански лагери.

От "Атака" припомниха, че също са осъдили изказването на руския депутат. "Във всеки парламент има екзотици, които дрънкат каквото им падне", каза Станислав Станилов и припомни, че и президентът Росен Плевнелиев прави антируски изказвания, но руският парламент не се занимава с тях, съобщава БНР.


Няма коментари:

Публикуване на коментар