Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2016 г.

Очарованието на Амалфийското крайбрежие (галерия)

Трудно е да не откъсваш очи от пътя, докато шофираш покрай смайващия пейзаж на предизвикващия световъртеж път на Амалфийското крайбрежие.

Една живописна отсечка с остри завои южно от Неапол. 

Полегналите, зелени хълмове на Монти Латари, чийто превод е "млечните планини" се простират между полуостров Соренто и Амалфийския бряг на юг.

Тези отвесни, планински склонове се гмурват в невероятно изумрудено-сини води на Средиземно море, докато по крайбрежието са пръснати малки курортчета, които сякаш се крепят по стръмните скали. Селцата са заобиколени от маслинени плантации и лозя. Всичката тази красота за окото се подсилва от вездесъщия аромат на цитрусовите дървета, с които Амалфийското крайбрежие толкова се гордее.

Крайбрежието се намира в геологически активен район. Полуостров Соренто се издига под формата на планинска верига, простираща се до остров Капри. Вулканът Везувий,в подножието на град Помпей се издига на 1277м. Древната вулканична скала, която сега покрива първоначалните скали, издигащи се някога от дъното на морето образува основата на веригата от известни крайбрежни курорти изникнали по Амалфийския бряг.

Може би най-известният е миниатюрният Амалфи, който някога е бил сърцето на най-старата и един от най-мощните италиански морски републики заедно с Геноа, Пиза и Венеция. Днес е доста скъп курорт за подбрани гости.

Не по-малко известен е Позитано. Все още едно от последните убежища от шума и суетата в останалия свят. Курортът е затворен за автомобили, а с разноцветно боядисаните рибарски къщи, пръснати из лабиринт от тесни улички към чакълестия бряг, е като магнит за романтично настроените души. 

Кацнал на 350м. над Амалфийското крайбрежие Равено, пък е описвано като мястото, където поетите отиват да умрат. Гледката към Монти Латари с тяхната дива, рязко очертана брегова линия изпълва всеки посетител с топло, слънчево настроение и романтизъм. 

Един друг интересен маршрут по Амалфийското крайбрежие се нарича"сентиеро дели Деи" или "пътеката на боговете". Двучасовата разходка започва на височина 500 м. от селцето Агерола Бомерано и минава през отдалечена и прекрасна  крайбрежна природа високо над морето.


Idi.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар