Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2016 г.

ГЕРБ започна предизборната кампания с обещания за по-високи заплати и за застой в данъците

Доволни от новината бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, и председателката на учителския синдикат Янка Такева
 
 След като вече е ясен кандидатът за президент на управляващите, ГЕРБ започна предизборната си кампания - тази за президент и вицепрезидент и евентуално - парламентарни, в случай че Борисов сметне резултата от вота на 6 ноември за лош и подаде оставка.

След ден шеги и закачки на гърба на кандидат-президента Цецка Цачева и обяснения в ефир имала ли е членска карта в БКП, днес кабинетът ударно стартира предизборната си кампания с обещания за повишаване на учителските заплати и за застой в данъците.

Новината за материализирането на 10%-те процента увеличение в сферата на образованието съобщиха преди днешното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов, синдикатите и финансовият министър. От думите им стана ясно, че увеличението ще е с около 8 % за целия персонал в просветата. 10% ще е скокът в заплатата на младите учители, които без опит влизат в системата.

"Тази година сме събрали 1,6 милиарда лева повече в следствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата и затова може с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават", коментира премиерът, цитиран от ИА КРООС.

Макар до скоро Горанов да не даваше повод да се говори за пари в тази посока, днес се оказа, че средства има и за десетте заплати, които учителите ще получат като обезщетение при пенсиониране. Това обезщетение за останалия персонал е в размер на осем заплати.

Когато просветният министър Кунева обяви на учителския събор, че през 2017 ще се вдигат заплатите, Борисов и Горанов реагираха остро, заявявайки, че този поет ангажимент не е съгласуван с тях.
 

"Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение - приоритет да бъде образованието" - коментира министърът на образованието и науката Меглена Кунева. 

По думите й това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години, а системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите.

Дали Кунева ще се отблагодари на Борисов и Горанов предстои да разберем евентуално на балотажа на президентските избори, когато Реформаторите ще трябва да дадат гласа си за ГЕРБ или за опозицията, както смятат че ще се случи социолозите.

"Днес бях много доволна да чуя от министър-председателя, да каже ясно и отчетливо в Министерски съвет, че образованието е нашият национален приоритет", посочи още образователният министър.

Доволни от новината бяха и президентът на КНСБ Пламен Димитров, и председателката на учителския синдикат Янка Такева.

Посланията към електората продължиха със заявката на министъра на финансите Владислав Горанов, че не се предвиждат изменения в параметрите на данъците в посока увеличение. Изключение правят само акцизните ставки за облагане на тютюна, посочи той на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар