Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2016 г.

Цачева и нейният наставник

Странен формат за тв участие – кандидатът за президент и Този-който-си-го-избра.
 
Иначе по Конституция председателят на парламента – в случая Цецка Цачева, е над премиера – в случая Бойко Борисов, и защото България е парламентарна република – по Конституция. И той го каза.

Иначе Борисов е над Цецка Цачева, защото е лидер на партията, а тя – част от висшата партийна номенклатура.

Борисов се появи подръка с Цачева, след като концертът на Слави Трифонов предната вечер събра четири пъти повече от живото присъствие в „Арена Армеец“.

Обясни, че казал „майка на нацията“, защото към майките храни изключително чувство, спомняйки си за своята „мама Мецанка“.

Цачева обеща да се раздаде докрай – за нацията по подразбиране, както майките се раздават за децата си.

Двамата са изповядаха откога са заедно. Аха да излезе като любов от пръв поглед. Пардон, ГЕРБ от пръв поглед.

Затова тя, дори и да стане майка на нацията, ще е вярна изначално на ГЕРБ. Няма да е като Ботевото „… Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе“.

Една истинска Майка после нацията би следвало да обича най-много детето си. Нищо по-естествено да го каже.

Сега какво стана – Майката има майка. Партията-ръководителка.

Запитана кога за последно е казала на Борисов, че не е прав, Цачева заяви, че го е правила и публично и от парламентарната трибуна. Сигурно е било в някой друг, по-добър свят.

Борисов я похвали, че е добър балансьор и умиротворител. Другото, което каза, вече го изприказва. Че надбавките за пенсиите не са обвързани с изборите. Макар и обявени преди бюджетът да е одобрен от тристранката и да е внесен в парламента. Че оставката на еврокомисаря Кристалина Георгиева не била удар, а бонус за България, която има голям шеф в Световната банка.

Само че ЕС отпуска милиардите до 2020 г. и еврокомисарят по бюджета има пряко отношение към това. Световната банка работи по няколко проекта в България и парите й не са безвъзмездни.

Цачева на няколко пъти вметна: „… в подкрепа на казаното от г-н Борисов, само г-н Борисов и т.н.“. Наред с това се включи, за да разяснява в по-мек тон на зрителите ядовитите думи на Началника.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов няма да подаде оставка, ако кандидатът на партията за президент Цецка Цачева е първа на първия тур, но изгуби изборите на балотажа. Тоест – ако спечели Румен Радев.

Това е борисовското 180-градусово обръщане. Защото през юли, пак в бТВ, на ранина, той заяви:
 

„Ако загубя президентските избори като партия, веднага вечерта обявявам предсрочни избори“. Защото ще означава, че в страната има други усещания за властта и хората нямат доверие в правителството, разясни той на зрителите.

Аха. Ще има промени в правителството. Само в МО и МОН или и на други места?



Никола Божков, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар