Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2016 г.

Крадци ни точат картите с нови трикове

Тенденцията се забелязва в последните няколко месеца и вече има случаи на десетки ужилени
 
Нова измама за източване на кредитни и дебитни карти е хит сред бандитите, съобщават антимафиоти. 

Вместо на самия банкомат, престъпниците слагат скимера на устройствата на вратите на специалните помещения за банкомати, които се отваря с прокарване на картата през тях.

Тенденцията се забелязва в последните няколко месеца и вече има случаи на десетки ужилени. Хитрото при измамата е, че самите банки могат много трудно да разберат къде става засечката. Причината е, че когато направят проверка, че 10 души с източени карти са теглили пари от един и същи банкомат, той се оказва чист. Това е и една от основните причини за новия трик, пише “24 часа“.

В много офиси на банки машините не са монтирани отвън на стената, а са вътре във фоайето. Когато финансовите институции са затворени, вратите се отварят с приплъзване на магнитната лента на банковата карта.

Именно в нея се съдържат всички данни за сметката на човек и точно там бандитите поставят скимера си, който копира данните. За да са по-сигурни, апашите не слагат камерите, с които записват пинкода на човек на самия банкомат, а отгоре, например на тавана. Така дори миниатюрната камера не се засича при проверка.

Най-техничните пък са намерили още по-иновативно решение. Криминалисти са засекли 2 случая на бандит, хакнал снимащото устройство в самия банкомат. Това обаче не е честа практика, тъй като изисква много високи познания в сферата на програмирането.

Друг от номерата, създадени от българи, е ПОС терминал менте. С него човек уж плаща за напитки в бара например, но тъй като не е свързан с банка, уредът не дърпа пари. Вместо това обаче скимира данните на картата.

Така банката не може да засече къде е станало копирането, защото при машинацията не е извършена трансакция. След като вече данните са копирани, а пинът заснет, на бандитите им трябват не повече от 30 минути, за да прехвърлят данните на друга пластика и да изтеглят парите ви в Бразилия например.

Малцина дръзват да дърпат от банкомати у нас, тъй като банките биха ги засекли. Все пак, ако изтеглят до 400 лв. или колкото е лимитът на картата ви, това се води лична финансова отговорност и няма да видите парите си обратно.

Доста по-малко, но пък от много повече хора точат измамниците, които са се ориентирали към скиминг на безконтактни карти. При тях човек може да плати до 25 лв. само с приближаването на картата си, без да въвежда пинкод. Това става с радиовълни, обикновено настроени на доста къси честоти.
Действа на следния принцип – пластиката е снабдена с RFID технология – идентификация на радиовълни. ПОС терминалът изпраща радиовълна, която се приема от антената на картата, индикира се чипът, дава му заряд, а той връща сигнал с номера на картата. По този начин се извършват плащанията.

Именно това обаче е огромната слабост на този вид разплащания, която е забелязана от измамниците. “Най-често за целта се прави куха фирма, а към нея се връзва ПОС терминал, снабден с по-голяма антена. Така той може да изпраща и приема вълните на безконтактните карти от по-голямо разстояние”, казва Емил Цолов, маркетинг мениджър на SkimProt - стикер, предпазващ от източване на банкови карти.

Човек с такъв ПОС терминал може да се качи в метрото и само за няколко спирки да източи по 25 лева от много хора. Те пък въобще не разбират, тъй като картата не напуска джоба им. Единствено могат да получат информация, ако са пуснали есемес известие от банката си, което да им праща съобщение при всяко теглене или плащане с картата. Дори тогава обаче няма как да са сигурни как точно е станала измамата.

Екипът SkimProt се състои от Димитър Чобанов - компютърен специалист, Камен Несторов - IT специалист и инженер, Николай Цапрев - специалист по банкова сигурност, Георги Кънев, който се занимава с човешки ресурси, продажби и търсене на пазари, както и маркетинг експертите Емил Цолов и Емилия Кънева, която е сестра на Георги.

Младежите (всички са под 35 години) решили, че трябва да създадат продукт, който да защитава безконтактните карти. Той е с размерите на банкова карта. Изработен е от плат, съставен от метални нишки. Поставя се пред пластиката, а нишките блокират радиовълните на ПОС терминалите, като по този начин те не могат да изпратят сигнал до картите. Продуктът е с цена 5 лева. Той е допълнение към стикера SkimProt, който се залепва на магнитната лента и предпазва картата от скимиране, указвайки на банкомата да вземе данните от много по-защитения чип на пластиката. Макар да са измислили защити, те също пострадали от радиоскимирането. Едно от момчетата платило на бензиностанция с безконтактна карта, а го таксували 100 лв., при лимит на плащането, включен в договора му с банката, от 20.

Метрото е любимото място за източване на безконтактни карти на мошениците

Няма коментари:

Публикуване на коментар