Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2016 г.

Пътищата на виното в Чили (галерия)

Чилийските вина превзеха света с щурм и енофилите много искат да посетят страната, в която те са произведени.
 
Винарството в Чили започва с идването на испанските конкистадори и мисионери, които култивират гроздето за обредни цели, но истинските вина се появяват, когато в средата на ХІХ в. са засадени облагородени френски лози.

Основните лозя се намират в провинциите Аконкагуа, Валпарайсо и Сантяго, където поредица красиви долини, формирани през ледниковия период, са богати на плодородни почви.

Чили избягва болестите по лозите, които по-късно поразяват френските вина: заедно с Австралия, тя е единствената страна, все още засаждана със свои собствени лози, а неашладисаните лози имат днес три до четири пъти по-дълъг живот от европейските им съответствия.

Третият най-голям износител на вина за Съединените щати, след Франция и Италия, Чили се гордее с един списък от звездни винарни, начело с „Виня Конча и Торо“ (Viña Concha y Toro), най-голямата и най-известната в САЩ; „Виня Коусиньо Макул“ (Viña Cousiño Macul), най-старата в страната; „Виня Санта Рита“ (Viña Santa Rita), световноизвестна заради своето каберне.

Пътуващите до областта запълват дните си с дегустации и чревоугоднически обеди в ресторантите на винарните, посещение на местни пазари и задължителна спирка в „Ла Себастиана“, изискания крайбрежен дом (един от трите) на чилийския поет нобелист, покойния Пабло Неруда. Да посетиш Чили, без да отдадеш почит на Неруда, казват местните хора, е все едно да идеш в църква и да не се помолиш на Бог.

Къде: Централна долина, Сантяго,  Чили.
Най-добро време: март заради гроздобера.



Nasamnatam.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар