Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2016 г.

Аплодисменти и "Оставка" в НС

Със скандал приключи петъчното заседание на парламента.
 
Причината – нарушаване на реда в залата, което ядоса председателстващият заседанието Димитър Главчев.

След като от тази седмица той официално изпълнява задълженията на председател на Народното събрание, за което го упълномощи Цецка Цачева заради предизборната си кампания, Главчев показа твърда ръка и заради няколко ръкопляскания от страна на червените депутатите, а по-късно и възгласи от техните места: "Оставка", прекрати заседанието и го насрочи за следващата сряда.

Социалистите обаче бяха решени докрай да се проявят и Таско Ерменков и Жельо Бойчев разпънаха транспарант: "Те поГРЕБаха България".

Всичко започна с декларация на соцлидерката Корнелия Нинова за провала на Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН, макар че правителството застана зад нея и така остави Ирина Бокова сама в надпреварата. Това естествено стана повод червената лидерка за пореден път да нападне премиера Бойко Борисов.

Според нея е видно, че Борисов е обслужил чужди интереси и е предал България и попита кои страни са поискали от него да бъде сменена кандидатурата на България, защо проявява нахалство и управлява държавата след като и той има комунистически минало като Бокова, защо издига Цецка Цачева за президент, която пък е била партиен секретар.

Обвиненията й бяха посрещнати с овации от социалистите, но когато на трибуната се изправи Георг Георгиев от ГЕРБ, започнаха да зоват за "Оставка", което окончателно предизвика Главчев да поиска ред в залата и когато това не се случи, да прекрати заседанието.

Той беше категоричен, че няма да допусне пленарната зала да се превръща в цирк и сцена за такива прояви.

"Не смятам, че пленарната зала е мястото, където да се изпълняват такива хореографии, има си места за художествена самодейност", отсече той, цитиран от Dnes.bg.

Според Главчев обаче е изненада, че БСП така лесно се отказа от правото си на контрол на министрите заради поведението си. Иначе той е категоричен, че парламентът ще продължи да заседава, като само в последните две седмици преди вота депутатите няма да работят.

От ГЕРБ коментираха, че до изборите тепърва ще стават свиделите на такива циркове от страна на БСП, които се опитват да наложат своя кандидат за президент Румен Радев.

Цвета Караянчева отсече, че Корнелия Нинова всеки ден изрича по една лъжа. "ГЕРБ няма алтернатива, това правителство е стабилно и работи с мисъл за хората, за просперитета на страната", отсече тя.

От ДПС пък определиха предсрочното прекъсване на заседанието като политически гаф на ГЕРБ.

"Искането на оставки не е безредица, а демократичен политически акт независимо от кого и къде се иска и скандира", отече лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той се оплака, че чрез прекратяване на парламентарния контрол се крият министрите от отговори на въпроси пред очите на цялото общество.



Няма коментари:

Публикуване на коментар