Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2016 г.

Огромна пропаст между състоянието на политиците и гражданите зейна в Украйна

Украинците са шокирани и разтревожени от екстравагантния начин на живот на управляващите

В страната беше извършена антикорупционна реформа, с която високопоставените държавни служители бяха задължени да декларират богатството си в леснодостъпна онлайн форма, съобщи Reuters.

Някои от тях декларираха милиони долари кеш, други цели „флотилии“ от луксозни автомобили, скъпи швейцарски часовници, диаманти, бижута и огромни парцели земя. Тези разкрития вероятно ще свалят още доверието към властите в Украйна, където средната заплата е малко над $200 месечно (357.41 лева).

Крайният срок, в който чиновници и политици трябваше да подадат в детайли активите и приходите си за 2015 г., беше 30 октомври. Публично достъпната и лесна за употреба търсачка е част от усилията, финансирани от Международния валутен фонд, за по-голяма прозрачност и модернизация на ударената от рецесия украинска икономика.

Премиерът Владимир Гройсман, който миналата седмица сравни процеса по изсветляване със скачането от самолет, е посочил, че заедно със съпругата си е натрупал $1.2 милиона и €460 000 кеш, както и че е притежател на цяла колекция от луксозни часовници.

Базата данни показва още, че не само бившият бизнесмен и провинциален кмет Гройсман предпочита да държи парите си извън украинската банкова система.

По изчисления на Reuters на база декларациите 24-те министри от кабинета на премиера общо държат $7 милиона само в брой.

Декларациите на двама братя от партията на президента Петро Порошенко – Богдан и Ярослав Дубневич, показват, че те държат $26 милиона кеш.

„Когато икономическото министерство казва, че в някои сектори близо 60% от икономиката е в сивия сектор, това се вижда в обема кеш, който държат държавните служители, политиците и депутатите“, заяви зам.-изпълнителният директор на фондацията на Джордж Сорос „Международен ренесанс“.

По думите му това е отражението на украинското общество.

Според правосъдния министър Павло Петренко, който декларира $1 милион в банката и още $500 000 кеш, решението на политиците да държат толкова много пари в брой е знак за липсата на доверие в банките, която споделят и голяма част от украинците.

Той призна, че от гледна точка на държавите от Европейския съюз изглежда нецивилизовано да се държат толкова много пари в брой. По думите му обаче украинската банкова система може да се справя далеч по-добре.

„Това е проблем за украинците, загубили спестяванията си в банката“, посочи още той.

Системата за онлайн декларации цели да покаже добрата воля на политиците да разкрият богатството си пред обществото, да бъдат подотчетни и да се сложи край на практиката бюрократите да натрупват огромни богатства чрез връзки и подкупи, съобщава Ureport.bg.

Украинците обаче са шокирани и разтревожени от екстравагантния начин на живот, личащ от декларациите.

„Не очаквахме, че това ще е толкова широкоразпространен феномен сред държавните служители. Не мога да си представя европейски политик, който инвестира пари в колекция вина, в която една бутилка струва над $10 000“, заяви Виталий Шабунин, началник на НПО-то Антикорупционен център за действие.

Депутатът от Опозиционния блок Михаил Добкин декларира 1780 бутилки вино и страро копие на руския роман Анна Каренина на стойност най-малко $5500.

Министърът на финансите Роман Насиров пък е посочил, че той и съпругата му разполагат със швейцарски часовници, диаманти, кожени палта, порцелан и кристални чаши, пушка и кеш в евро и долари на обща стойност $2.2 милиона.

Председателят на популистката Радикална партия, който се представя като човек от народа, показва, че той е наел къща и земя в най-скъпарския квартал в Киев. Парите му в брой пък са равни на над $1 милион.

Други декларации пък показват хобитата и интересите на украинския елит.

Председателят на партията на Порошенко Игор Хринив е притежател на колекция от икони от XIV век и притежател на творби на украински майстори импресионисти. Депутатът Игор Мосичук пък има колекция от антични оръжия, сред които турски ятаган от XVI век, английски меч и нацистки кинжал.

Mного високопоставени политици изчакаха до последния момент, за да декларират състоянието си. Това предизвика гнева на мнозина украинци в социалните мрежи.

Средностатистическият украинец беше ударен жестоко от икономическата криза, която настъпи в зората на проевропейските протести от Майдана и последвалия конфликт с проруските сепаратисти в Източна Украйна.
 

Антикорупционната агенция започва проверка по декларациите, но при над 100 000 подадени формуляра, не е ясно колко дълъг ще е този процес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар