Лято

Лято

10 ноември 2016 г.

За български президент класират американски човек

Успехът на Румен Радев не е победа на социалистите, на позитанските тарикати или на Корнелия Нинова, както несъмнено ще се опитат да го изкарат

Цецка Цачева е подходяща дори да загуби изборите, ако Там все пак решат да пуснат тук за държавен глава послушен и евроатлантически проверен социалист. 


Тази хипотеза в „Труд” от началото на октомври е на път да се сбъдне след броени дни. Няколко социологически агенции убедено твърдят точно това дни преди първия тур: балотажът е неизбежен, а на него кандидатката за „майка на нацията” неизбежно губи от издигнатия за „баща”.

В началото на август тук писахме, че т. нар. системни партии напрегнато очакват силни знаци и ясни сигнали откъм Посолството. Обаче в метрополията са ангажирани със свои извънредно важни избори, не им е до тукашните, та се позабавиха с указанията. Можеше обаче безпогрешно да се предположи, че ще благословят някой предан евроатлантик като отиващия си Росен Плевнелиев. Стига да е проверен за „правоверност” в някоя свързана с Амбасадата организация у нас или още по-добре да е преминал някакво обучение в САЩ.

И логично се появиха като кандидати неколцина генерали, проверявани надлежно в НАТО и тренирани в школи на Пентагона. По всичко личи след дискретна предварителна инструкция Корнелия Нинова пренебрегна т. нар. допитване до партийците и направи крайно изненадващ за партията личен избор – генерал Румен Радев. С когото самата тя преди това май въобще не се е срещала, който не е имал нищо общо с БСП, с левите идеи и с политическия живот у нас.

Малко по-късно позитанците се коригираха и го подкрепиха не като свой, а като издигнат от инициативен комитет. За да го освободят от ангажименти към БСП след евентуалното му избиране. От Америка веднага долетя послание от полк. Джо Фехели: „Румене, ти знаеш кой си. Ти си герой на България, лидер… и проч.” По-късно пак напомниха оттам, че е „стратегически лидер” и проч. Изглежда и в ръководството на ГЕРБ са получени съответните разяснения и затова беше издигната много слабата кандидатура на Цачева, а кампанията й протече вяло, скучно и с много грешки от нейна страна.

В сравнение с кампанията преди пет години в полза на кандидата на ГЕРБ медиите сега се държаха доста по-различно. С лупа се вглеждаха в миналото й, взираха се в разни документи и даже в явни доноси. Социолозите също го даваха обективни, оттам също не задуха обичайният вятър в платната на Цачева. Напротив, дори доскоро най-ярко благосклонните към управляващите пускат резултати, внушаващи предстояща победа за основния й конкурент. Несъмнено гръмките аванси от източници отвъд океана са оказали очакваното въздействие. Ми не просто лидер е човекът, ами стратегически, и при това герой!

Притихнали се показаха по адрес на БСП, Нинова и нейния фаворит конкурентите им в левия спектър. Ивайло Калфин и Татяна Дончева са многократно по-разпознаваеми за избирателите, но се бориха неубедително, като че ли преследват някакви лични и партийни цели, отиващи далеч отвъд тези избори. Повтаряха същите като бесепарските изявления в полза на евроатлантизма, евросъюзните ценности и натовските ангажименти, но са против санкциите срещу Русия.

От което следва, че гласувалите на първия тур за тях на втория в голямото си мнозинство ще пуснат за подкрепения от БСП Румен Радев. За него най-вероятно ще гласуват на втори тур и немалко от подкрепилите Красимир Каракачанов от „Обединените патриоти”, Велизар Енчев и Веселин Марешки. Изглежда това откриват сондажите на социолозите, логично и естествено е. Някаква част и от електората на ДПС ще са посъветвани да сторят същото, тъй като имат да си връщат за свалянето на Пламен Орешарски през 2013 г. Многозначително и с очевидни последствия е фактът, че само малко над половината от досегашния електорат на ГЕРБ подкрепи уж своята Цачева.

Много щети досега нанесоха на ГЕРБ и кабинета с присъствието си като коалиционен партньор реформаторите, няма да им донесат ползи и на 13 ноември. На 6-и не впечатлиха с повече от шестте си процента, след седмица остатъчният седесариат ще се покрие, в тези среди не понасят и ГЕРБ, и Цачева. От ДСБ вече твърдо заявиха, че няма да играят за нея.

Дори само за да се отърват от такива съюзници, Борисов би следвало да изпълни заканата си и да подаде оставка на правителството при загуба на президентските избори. „Тук е Родос, тука скачай!” Още повече че обективно успехът на американския човек въобще не е победа на социалистите, на позитанските тарикати или на Корнелия Нинова, както несъмнено ще се опитат да го изкарат.

Но не е само това. Диктуват го и обективните промени в Европа и Близкия изток, в Азия и САЩ. Изостря се политическата картина и у нас, в тази конфигурация политическите партии явно не са в състояние да изготвят и провеждат обща убедителна политика спрямо заплахите за националната сигурност.

САЩ имат нов президент. Събитие, което незабавно ще внесе нов дискурс в световните политически игри. Предстоят глобални промени, ще ни засегнат неизбежно и болезнено, дори и да я има прословутата стабилност, ГЕРБ не може да я крепи и занапред сама или с досегашните си съюзници изнудвачи. 


В такъв момент оттеглянето крачка назад от властта е разумно, затова дори и изгодно.

Д-р Илия Илиев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар