Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2016 г.

Румен Радев няма да участва в заседанието на КСНС

"Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки."

Новоизбраният президент Румен Радев няма да участва утре в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от държавния глава Росен Плевнелиев.

Темата на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но считам, че не мога да присъствам на заседание на КСНС преди встъпването си в длъжност", посочва Радев в официалната си страница във Facebook.

По думите му днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция.

"Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори", заявява още Радев.

Според него тази отговорност не бива да се размива.

"Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки", подчертава новоизбраният президент.

Радев призовава участниците в КСНС "да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България".

"Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ", уверява той.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарно представените партии, след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка на Министерския съвет.

Плевнелиев посочи, че ще се стреми политическата криза да не прерасне в парламентарна – оставката на правителството да не доведе до оставка на Народното събрание, напомня Dnes.bg.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство, като започне с най-голямата партия в НС - ГЕРБ.

До момента заявките и от ГЕРБ, и от следващата по големина партия - БСП, са, че ще го върнат. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.



Няма коментари:

Публикуване на коментар