Зима

Зима
Пролет

5 декември 2016 г.

"Не" на конституционните реформи печели повсеместно из цяла Италия

Италианският министър председател Матео Ренци обяви, че днес ще подаде оставка пред президента на страната, след като подкрепения от него референдум за извършването на конституционни промени бе отхвърлен от гласоподавателите.

"Опитът ми в правителството приключва тук", заяви Ренци по време на пресконференция, свикана след излизането на първите резултати от допитването.

Министър-председателят призна "напълно ясното" си поражение, както и че поема пълна отговорност за него.

По всяка вероятност оставката на Ренци ще бъде отхвърлена от държавния глава Серджо Матарела. Така Италия до Нова година със сигурност ще има правителство и парламент, тъй като трябва да бъде приет Пактът за стабилност, включващ важни финансови закони.

Целта е по този начин да се усмирят и финансовите пазари. Ако пък оставката бъде приета, то тогава Матарела може отново да натовари Ренци със съставяне на експертно правителство до свикването на нови избори през юни 2017 г.

Популисткото движение "5 звезди", отявлен противник на реформите, вече каза, че няма да участва в преходни или експертни правителства, в случай че се стигне до такива. Движението на Бепе Грило иска предсрочни избори, които е убедено, че ще спечели.

"Не" на конституционните реформи печели повсеместно из цяла Италия, но най-силно се противопоставят областите от бедния Юг, по-умерено – в центъра, и по-слабо – в богатия Север.

Първоначалните резултати от референдума за конституционни изменения в Италия показват, че гласувалите с "Не" са спечелили с 54% на референдума.

Според последните данни на МВР на Италия избирателната активност е била 68,33%, показвайки, че тя може да надхвърли 70%.



Няма коментари:

Публикуване на коментар