Зима

Зима
Пролет

22 януари 2017 г.

Марин льо Пен: Европейският съюз е мъртъв, но все още не го знае

"Той се провали по всички фронтове: икономическия, социалния, сигурността."

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен смята, че Европейският съюз е загубил своята жизнеспособност, а Франция трябва да напусне Общността, ако не получи от Брюксел редица преференции. 

Това е коментирала кандидатката за президент в интервю за германския в. "Билд ам Зонтаг".

"Европейският съюз е мъртъв, но все още не знае за това, той се провали по всички фронтове: икономическия (ръстът е много бавен), социалния (бедността се увеличава, безработицата е много висока), сигурността (ЕС не е в състояние да защитава своите граници, не може да ни защити от ислямския тероризъм)", подчертала Марин льо Пен.

По думите ѝ, "ако експериментът се проваля толкова плачевно, то с него е свършено".

Тя добави, че ако спечели изборите през пролетта, възнамерява да потърси преференции за Франция от Брюксел под заплаха за оттегляне от Общността.

"Настоявам Европейският съюз да върне независимостта по четири точки: граници, валута, икономика и право", изтъкнала Льо Пен, допълвайки: "Или ЕС ще се съгласи на това, и ние ще бъдем част от Европа (на обединените) народи, или ако той откаже, тогава аз ще кажа на французите, че ние трябва да напуснем Европейския съюз и ще предложа референдум по въпроса".

Лидерът на "Националния фронт" също така предполага, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ означава "край на стария свят, който се управляваше от пазара, един свят, в който народите трябваше да бъдат принесени в жертва на неолиберализма и да изчезнат".

"Сега започва голямото завръщане към нациите и народите", убедена е Марин льо Пен. Според прогнозите ѝ Тръмп като държавен глава на САЩ щял да защитава интересите на своя народ, а не на приближения си кръг и на големите корпорации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар