Зима

Зима
Пролет

16 януари 2017 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (9-13 януари)
 
Понеделник, 9 януари

Те пак са тук! И пак имат план! След заседанието на ИБ на БСП Корнелия Нинова обясни, че партията подготвила алтернативен план за развитие на България. Не разбрах на кое алтернативен. Не може да е на ГЕРБ, щото там план няма. Там се работи според това с кой крак е станал премиерът.

План?! Дрън-дрън. Общи лафове. Единственото по-конкретно нещо е обещанието да ни направят пак 9 милиона, колкото ни остави Тато. Ако помните, Тато имаше девиз: „Няма да си закопчая панталона, докато не станем 9 милиона.“

Обаче знаете ли какво ме страхува в туй обещание. Нали за да се раждат деца някой трябва да бъде нае… Така де, сещате се. За да станем от шест на девет милиона бая народ ще трябва да е. Пенсиите, не се ослушвайте, наред ще се кара!

Акцент в предизборния лъжовник на социалистите било повишаването на доходите и справянето с бедността, защитата на малките и средните предприятия, стимулирането на родното производство…

Дето се вика, обещаното не е като завещаното.

В Гърция пенсионираният морски офицер Панайотис Стаматис дал на съд бившия премиер Папандреу. Търси му 260 хил. евро компенсация задето не си изпълнил обещанията от предизборната кампания през 2009 г. Интересен казус. Ще следим и ще ви информираме своевременно за развоя на делото.

Към новата партия на Христо Иванов „Да, България“ мисля да остана засега емоционално и политически неутрален. Да им стискам палци отстрани да си изпълнят обещанията, но да си запазя правото да им посочвам кривиците. Обаче така яростно ги наскачаха медиите на Пеевски, че зорлем ми ги правят симпатични. Не може цялата огнева мощ на медийния империалист да е насочена срещу Иванов и той да не е малко нещо поне заплаха за статуквото. „Труд“ на Блъсков например всеки ден му посвещава по една цяла страница, обикновено анонимна. Времената са такива, че няма значение кои са ти приятелите, по враговете се познаваме.

Обаче към отказа на Стефан Цанев да получи „Златен век“ по причина на това, че и Митьо Гестапото е носител на тая награда, не може да не се вземе отношение. Макар че малко ми е неудобно след силните думи, казани от лорд Евгени Минчев за Цанев: „По лицето на този господин никога не съм виждал черти на благост и благородство, а само излъчване на ненавист, излъчване на човек с перманентен запек.“ Те изглежда си имат стара вражда. Евгени никога не го кани на баловете си, щото Цанев нямал фрак.

Та казвам, че оценявам постъпката на Стефан Цанев като достойна. Казал е това, което и ние многократно сме писал: „ДС носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на МК „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.“

Както и да го гледаме, това си е един морален шамар. Ако в самото начало бяхме почнали да ги бием по мутрите, друга щеше да е България днес.

Обаче Веждито колко подло постъпи. Въпреки, че сайтът на министерството съобщи, че на 10 януари на Цанев ще бъде връчено отличието, Вежди вика, че Цанев отказвал нещо, което още не му било дадено. Той още не бил подписал указа за награждаването.

Чакай, бе, аланкоолу! Нали жури решава кой да получи, ти каква работа имаш да променяш решението на журито?!

Ама кога човек си е прост, нема как да го скрие.

Сайтът Симитли.инфо съобщава гордо: „Кметът на десетилетието е нашият, Поли“.

Според нас е заслужено. Дори и да не е направил това, в което го обвини шефът на “Агромах” Методи Бачев, самият факт, че е под подозрение, че е способен на такъв подвиг, е достатъчен. Що за някой от нас не се говори че сме таковали премиера? Щото отдалече ни личи, че не сме способни! Затова!

Антония Петрова, Мис България 2009, която в някои среди несправедливо наричат Тоца Крокодила, взела отношение по избора на за Мис Хелзинки. Финландците нали си избраха едно мургаво девойче, страшно красиво. Повече страшно. Та Тоца, пардон, Антония, вика: “Много добре знаем как изглежда едно аристократично лице – с тънък правилен нос, за разлика от това момиче… Също така, учили сме в училище биология – за еволюцията. Тя има доста… така, питекантропско излъчване. Т.е. – наистина все едно еволюцията не е минала през нея.”

Мис Хелзинки Сефора Икалаба и подгласничките ѝ

За случая не знам, но по принцип Тоца е права. Забележил сме, че еволюцията не кара наред. Едни заобикаля, други оставя недовършени….

Вторник, 10 януари

Днес се навършват 20 г. от „народното въстание“ през 1997 г., което доведе до “най-успешното управление”, което пък доведе до идването на царя. А след царя, по стара традиция, дойдоха комунистите.

Ето как Велко Вълканов си спомняше тоя страшен ден: “Почти всички от БСП бяхме вътре. Очаквахме да ни нападнат. Бяхме се барикадирали с маси и други мебели зад вътрешните врати. Аз се бях въоръжил с крак от стол…”

През това време отвън народният трибун Бакърджиев държеше  войнствени речи: “Няма да оставим властта в ръцете на един алкохолик…” Обаче и до днес няма отговор къде е бил по това време Костов. Желю Желев пишеше, че часове наред никакъв го нямало. Мисля, че ако го питат какво е правил през това време, Костов би могъл да отговори като един съвременен абат Сийес: “Какво правих доскоро ли? Аз оцелявах!”

В смисъл, гледал зад кюшето и чакал да види накъде ще климне победата…  Да, така се прави голямата политика, “намираш една тълпа, която отива някъде, и заставаш начело”.

Както и да е. Въпросът е, че за смисъла на една революция трябва да се съди по реставрацията, която неизбежно я следва. Нашите революции правят каквото правят, но в крайна сметка все връщат комунистите на власт.

Президентът на „Славия“ Венци Стефанов вика: „Одобрявам с две ръце решението на ФИФА да увеличи отборите. Фактът, че цели 48 отбора ще играят на финалите на световното през 2026 година ни дава уникален шанс.“

Не знам. При 72 отбора бих се съгласил, че имаме шанс, но при 48 е съмнително. Нашето участие би било сигурно единствено ако се реши всички страни да пращат отбор.

Сряда, 11 януари

Чета в сайта на Малария Велева: „Десислава Атанасова от ГЕРБ и депутатът от БСП “Лява България” влязоха в остър дебат относно предстоящото дебатиране на резултатите от референдума в парламента…“

Дебат относно дебатирането…

„Според синята народна представителка (?!), волята на гражданите трябва да бъде зачетена: “Не идвате на работа! Тръгнали сте като партизански отряди да обикаляте страната”, гневно поде Атанасова, след няколко вербални сблъсъка с опонента.“

Първо им дава няколко вербални сблъсъка и после ги почва с думи! Ех Малария, Малария… Дето беше рекъл някой, да не беше и ти, нема дим без пушек.

Един мой настолен приятел казваше, че математиката не е средство за смятане, а за мислене. Ето пример, че е напълно прав. Часовете турили заглавие „Минахме минус 95 градуса за седмица.” А ето и начинът, по който са добили тоя шокиращ здравия разум резултат: „В петък минималната температура е била -10 градуса, в събота -15, в неделя -18, в понеделник -14, във вторник -15. Като се прибавят очакваните в сряда -10 и в четвъртък -13, се получава общ сбор за една седмица минус 95 градуса, почти минус 100″.

„По същия начин, гаври се „Сега“, могат да съберат температурите на всички болни в една болница и да получат термоядрен синтез в стайни условия.“

Да, начин на мислене. Много объркан, но все пак начин.

Съдът промени мярката на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му и ги пусна под домашен арест. В затвора на Ценко му намерили един куп болести:  хипертония, диабет, дископатия с радикулит, коксартроза, клаустрофобия. Ако сте наблюдателни като нас, със сигурно сте забелязали, че първата болест, която хваща един затворник, е клаустрофобията. Тоя феномен се нуждае от сериозно изследване.

Та съдът преценил, че няма опасност Ценко да се укрие. И засега магистратите са прави. Половината село се е укрило, но Ценко си е дома.

По Коледа открихме в сайта BulNews.bg снимка, на която са изтипосани големият син на Ценко Чоков Спас и депутатът от ГЕРБ Красен Кръстев да празнуват заедно в мотел „Сарая Макарди“ в Бяла Слатина. И тогава си помислихме, че това е добър знак. Не сме се излъгал.

Спас Чоков  и депутатът Кръстев празнично разпиват. Въпроси?

Руският вестник “Ведомости” съобщава, че Думата приела на първо четене законопроект за декриминализиране на побоите над близки роднини. Ако законопроектът мине и на второ, домашните побои няма да се смятат за криминално престъпление, а за административно нарушение. И ще се наказват с глоба. И който има пари, ще си бие жената на воля. Всъщност, в Русия нещата седят малко по-различно. Според руски експерти две трети от потърпевшите в делата за подобни престъпления в Русия са жени и деца. Което означава, че една трета са мъже. Тоест, разделили са се поравно. При това положение законът няма думата. Съвсем различно е положението у нас. Тук биен мъж е рядкост. Всъщност, вече не е такава рядкост, каквато беше. Оня ден Йордан Начков разправяше, че чул двама съседи да се карат през балкона: „Кире, ако имаш нещо да ми казваш, качи се и ми го кажи, а не да ми пращаш жена ти да ме бие на стълбите…“

Четвъртък, 12 януари

Слава Богу, времето взе да поомеква. А то както ни беше подкарало… Знаете ли какво открили изследователи от университета в Торонто? Настроението влияе върху усещането за студ. Ако човек е тъжен и депресиран, му е по-студено. Докато на веселите им е по-топло.

Което ме накара да се замисля дали да не ви въведа такса отопление. Минимална такса, на читател по една стотинка, ние да не сме като топлинните счетоводители! 50 хил. читатели по една стотинка… Всъщност, защо само на читателите? Парнаджиите как вземат такса и без да имаш парно?! Една стотинка, бе, братя, няма да я усетите. А така ще стопли сърцето на доктора…

Ей, дочакахме времето да обясним с конкретен пример думата „илунга“, за която сме ви писал още в първата си книга. Думата е на езика чилуба, който се говори в Югоизточно Конго и означава човек, който е готов да прости всичко първия път, да преглътне втория път, но трети път – никога. Станишев се разкри вчера като илунга. След голямото клатене, което ДПС направи на червените през съвместното им управление 2005-2009 г. и особено след кабинета Орешарски (май 2013 – август 2014) Станишев си е взел бележка и предупреждава колегите си в партията: „Според мен в момента няма да бъде здравословно за БСП да прави коалиция с ДПС на базата на опита, който сме имали.“

„Стандарт“: „Росен Плевнелиев предаде на изпроводяк вицето си Маргарита Попова. След като 5 г. Попова му пазеше гърба и не каза една лоша дума за него, отиващият си президент си позволи да разказва откровени неистини за нея в заключително за мандата си интервю.“

Ако решите да се замислите на Кой е в. „Стандарт“, неизбежно ще си отговорите и на въпроса на Кой е вицето Попова. И ако влезе в служебния кабинет на Радев, както се говори, това ще означава, че БСП си партнира още от сега ако не с ДПС, то поне с групата на Пеевски.

Американски учени доказали, че апендиксът има важна функция за имунната система като „склад“ за полезни бактерии. Досега се смяташе за закърнял и ненужен, като мъдреците и опашката.

Демиургът нямаше да ни тури апендикс, ако е ненужен. Аз смятам, че и опашката ни е нужна. Ако хората имаха опашки, особено политиците, всичко щеше да е толкова по-лесно. Няма да слушаме кой какво говори, а ще гледаме къде му е опашката. Защото опашката, за разлика от езика, никога не лъже. Каже например некой политик: „Ние не сме жадни за власт!“, обаче опашката му отзад върти осморки… По един начин щяхме да тълкуваме думите на Борисов в „Панорама“, ако виждахме една гордо вдигната опашка, и по съвсем друг, ако виждахме, че си я е подвил. И само от една среща на ген. Радев с Илияна Йотова щяхме да си изясним кой ще е алфата в тоя екип и кой ще е малка буква… Та да допълним Тоца, еволюцията не винаги е положителен процес.

Сумата за ремонта на НДК, който ще бъде символичният център на българското председателство догодина, продължава да набъбва. Започна се със 17 млн., които правителството още лани отпусна. После парите станаха 20 млн. Но от началото на тая година показват тенденция да нарастват в геометрична прогресия. Сега Боршош иска 35 млн. с уговорката, че може и да не стигнат: „Все още, вика, има много неизвестни около ремонта – например какво ще “излезе” от стените и таваните при събарянето им, тъй като от повече от 30 г. никой не ги е поддържал.“

Прав е, да ви кажа. Всичко може да излезе. Наборчетата помнят на какъв юруш се завърши дворецът. Накрая заровиха багери, валяци, фадроми… Немаше време да ги вадят. И сега всичко може да се очаква.

Цяла седмица обществото се възбуждаше от голите снимки на директора на 51-во СОУ “Елисавета Багряна” Асен Александров, които по тайнствен начин се повили на сайта на училището. Българското общество, което само търси повод да се поляризира, автоматически се раздели на пуритани и сексуални леберали, което е нова и интересна проекция на делението на русофили и американофили. Веднага се извади, че директорът бил взел някакъв грант от „Америка за България“. За училището го взел, не за него си, но това не е важно. Самият Александров твърди, че до кръста бил той, сниман по бански на плажа, но надолу не бил.

Учениците, родителите и колегите на директора застанаха зад него. Малко ме притесни изказването на една майка на дете в 11 клас: „Целият клас е категоричен, че това не са снимки на директора.” Откъде целият клас знае как изглежда директорът гол?

Междувременно СРП разпореди проверка за автентичността на снимките и как са се появили на сайта на училището. И експертизата на вещото лице доказала, че това са колажи, а не снимки.

Язък за Владо Каролев, че се жертва и си публикува голите снимки в защита на директора. Между нас да си остане, но голият Каролев удивително не прилича на облечения Каролев. Ама то май всички сме така.

 Каролев по природа сред природата

Пенсиите, вместо да морализаторствате редно ли е някой да се снима гол или не е редно, седнете и помислете защо интимният ви живот не върви. Защото е затънал в рутината, затова. Все едно и също – мисионерската, мисионерската… Разнообразете малко поне местата, на които правите смешните движения. Доказано е, че дългогодишни връзки се освежават и получават нов подем именно чрез бърз секс на ново място: върху кухненската маса, върху пералнята (когато центрофугира), в колата, на разходка в парка, в асансьора… Как да качите бабата на масата ли? Със стълба, бе! Със стол също може. Може да опитате и с мишка. При вида на мишка повечето жени доброволно се качват на масата.

Пенсиите! Приятели от Фейсбук ми обърнаха внимание на факта, че някои от вас ежедневно  си сменят профилната снимка във Фейсбук. И знаете ли каква била причината? По броя на лайковете си избирали снимка за надгробната плоча. Представяте ли си? Не надеждата, суетата умира последна.

Петък, 13 януари

Петък, 13, отгоре на всичко и пълнолуние. А стига, бе, как па нема да пиша! Като се облещила оная ми ти луна. Помислих, че е съмнало и станах, пих две кафета, закусих. И га гледам, то само 4.30 сутринта. Мамка ѝ и Луна, съсипа ми деня…

P.S. Тия дни ще се разделяме с психомасажиста на нацията. Ако искате да си припомните как започна това психеделично пътешествие през 2009 и 2010 г., няма по добър начин от книга пета на д-р Филипов. Все още има шанс да се класирате, ако пратите на dr.tonyfilipov@abv.bg  или на 0888 415 448 следните прости данни: 1. Име и фамилия. 2. Телефон. 3. Офис на Еконт, който ви е най-близо. Можете да поръчате и през „Мушкато” на адрес: http://e-mushkato.com/bg/

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар