Зима

Зима
Пролет

23 март 2017 г.

Русия продала в чужбина оръжия и военна техника за над 15 милиарда долара през 2016 г.

Целият портфейл на поръчките остава на ниво от 50 милиарда, а миналата година са подписани нови договори за 9,5 милиарда долара
 
Износът на руска военна техника чупи рекорди, пише "Комерсант". И то без да е сключен нито един сериозен договор през 2016 г., твърдят експерти на вестника.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин заяви, че миналата година държавата е продала в чужбина оръжия и военна техника за над 15 милиарда долара, целият портфейл на поръчките остава на ниво от 50 милиарда, а миналата година са подписани нови договори за 9,5 милиарда долара.

По данни на вестника, цитиран от Би Би Си, така Москва изпълнява споразумения, сключени по-рано с Алжир, Виетнам, Китай и Индия, а през 2017 г. разчита да подпише нови сделки за милиарди.

Сред договорите от 2016 г. изданието откроява спогодбите с Китай за доставка на самолетни двигатели за над 1,2 милиарда долара. Военният експерт Андрей Фролов обаче твърди, че миналата година Русия не е подписала нито един сериозен договор за продажба на бойни самолети, морска техника и системи за противовъздушна отбрана (ПВО), и че сумата 9,5 милиарда долара е събрана с голям труд.

Това потвърждават отчасти и източници на всекидневника от руската система за военнотехническо сътрудничество. Според тях миналата година Русия основно е изпълнявала ангажименти, поети по-рано - започнала е доставките на договорените 24 изтребителя Су-35 за Китай, продължила е да доставя на Пекин хеликоптери и самолетни двигатели, приключила е договора с Индия за продажба на палубни изтребители МиГ-29К/Куб.

Освен това Москва е доставила на Виетнам подводници, на Алжир - изтребители, хеликоптери и танкове. В рамките на доставките за ОНД Беларус е получила зенитно-ракетни комплекси, бронетранспортьори и хеликоптери, Азербайджан - танкове Т-90С, Казахстан - изтребители Су-30СМ и различни вертолети. Армения е станала първата чуждестранна държава, която има ракетни комплекси "Искандер".

Според събеседници на вестника през 2016 г. Русия е насочила усилията си основно към маркетинга, включително въз основа на резултатите от използването на бойна авиация и системи за ПВО по време на руската военна операция в Сирия. Вече е създадена сериозна основа за договаряне през 2017 г. - Алжир преговаря за покупка на бомбардировачи Су-32, нараснал е интересът на Индонезия към изтребителите Су-35, има сериозен напредък в замисленото пласиране на зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" в Индия и Турция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар