Зима

Зима
Пролет

23 март 2017 г.

Аз няма да гласувам и не се срамувам от това

България няма нужда от нашия глас, а от нашите викове!
 
 Винаги преди избори започва една масова пропаганда на празни от съдържание призиви – „трябва  да гласуваме, защото това е пример за младите”, ”това е начинът страната ни да се оправи”, „само така може да се преборим с корупцията, мафията, купените гласове, изборните секции в Турция и затлъстяването в Америка“.

Tова са само част от изпълнени с ентусиазъм мантри, които след края на изборния ден се губят безследно, като парното при авария на Топлофикация.

Някъде другаде, в по-еволюирали политически страни гласът ми  може да промени нещо, тук всичко отдавна е избрано, а моят вот е просто процентно разпределение на финансовата награда за победителите.

На всички избори досега, откакто ЕГН-то ми позволява  с вота си да определям съдбата на народа не съм пропускала да гласувам, защото наистина съм вярвала. че съм макар и малка част от пъзела за бъдещето на България.

Днес обаче не само, че не вярвам, ами като гледам кандидатите имам чувството, че не избирам партия, а от какъв вид шарка да боледувам следващите няколко години.

Изборът ми е не е от какво да не страдам, а от какво по-малко ще боли – варицела, рубеола, морбили или скарлатина.

Тук всички партии обещават, че ще се борят с корупцията,  това обаче предвид кандидатите е осъществимо само, ако са решили да си направят масово харакири.

В листите са сложени „нови лица” - музиканти, актьори, режисьори, журналисти,  а някои от тях дори наистина талантливи. Но тяхната сила е на друга сцена...

И зад всичкия блясък и талант седят старите муцуни на дългия ни  преход.

Аз не се чувствам виновна, че няма да гласувам, чувствам се излъгана за всички предишни години, в които бързах да си тръгна от работа, за да мога навреме да стигна до урните. Чувствам се излъгана от всички обещания за по-добро здравеопазване, по-високи заплати и по-ниски сметки.

Аз няма да гласувам, докато пребиват пенсионери, за да вземат спестяванията им!

Няма да гласувам, докато държавата може да плаща на 240 депутати, но не може да плаща лечението на болните си деца!

Няма да гласувам, докато в България има разделение между етносите, но винаги губещи са тия дето си плащат данъците!

България няма нужда от нашия глас, а от нашите викове!


Гергана Николаева, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар