Зима

Зима
Пролет

13 март 2017 г.

М. Маковей: Политиците ви да спрат да крадат

"Те нямат намерение да водят истинска борба с корупцията. Трябва да намерите правилният прокурор, който да бъде непоколебим."


Бившият министър на правосъдието в Румъния Моника Маковей коментира в предаването ”Просто Диков” по BiT TV корупцията по високите етажи на властта и румънския модел. 

По думите й, до 2005 г. не е имало осъдени и разследвани за корупция, защото не е имало политическа воля.

„Никой от политиците не искаше това. И тогава имахме институция за борба с корупцията, но тя се занимаваше с кондукторите по влаковете, студентите и тези, които се возеха без билети“, обясни Маковей.

По думите й, първият случай е бил на вицепремиера Копос в правителството, в което е била министър. Тя разказа, че е настоявала да не се разследва първо опозицията, а първо тези, срещу които има доказателства.

„Казах, че ще разследваме всеки, без значение от партийната му принадлежност“, припомни първите стъпки в борбата с корупцията Моника Маковей. Тя заяви, че главният прокурор е бил независим, твърд като скала и непоколебим. „Не му пукаше от нищо“, подчерта Маковей и заяви, че е лъжа това, че става дума за политически поръчки или отмъщения.

„Направете и вие нещо в България“, призова бившият правосъден министър.

"Политиците ви да спрат да крадат. Те нямат намерение да водят истинска борба с корупцията. Трябва да намерите правилният прокурор, който да бъде непоколебим, който да не се притеснява да застане очи в очи с крадливите политици.

Има ли в България политик който да иска да се пребори с корупцията?! Намерете главен прокурор, който да ръководи Националната дирекция за борба с корупцията. След това  трябва да се намерят подходящите прокурори. Започва се с 3-4 прокурори. На бюрото на съдията ще има дела, когато прокурорите са си свършили работата. 

Няма да стана министър на правосъдието в България. Вашите политици няма да ме направят", каза Маковей. 


Тя сподели, че и на нея са й предлагали подкуп. „Един човек от правителството ме видя с малка кола и ми каза, че ще ми даде голям джип 4x4”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар