Зима

Зима
Пролет

6 април 2017 г.

Румен Радев: Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

Президентът Румен Радев зае официална позиция по темата с проектозакона, който предвиждаше промени в Изборния кодекс, които на практика щяха да лишат българите в чужбина да гласуват.

Предвижданите промени бяха спрени от Министерството на правосъдието, но беше хвърлено съмнение, че зад тях е стоял именно президентът. 


На практика с изявлението си той прие, че е инициатор на текстовете, но е категоричен, че действията му са в защита на суверенитета на България.

Официалната позиция на Румен Радев разпространена от прессекретариата на президентството:

„В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони.

Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава.

Напомням, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар