Зима

Зима
Пролет

30 април 2017 г.

Кресло за мен, кресло за теб...

Ще я бъде ли магистрала "Струма", ще има ли тунел под "Шипка", ще получим ли обезщетение от "Газпром" заради неизгодните договори за газ, кои жилищни блокове в страната ще бъдат санирани и на какви цени...?
 
Ще има ли нова концесия на столичното летище и при какви условия, ще се измъкне ли БДЖ от блатото с китайска помощ...? 

Списъкът с подобни важни въпроси е дълъг и техните отговори ще трябва да намерят  в следващите няколко години министрите, ангажирани с инфраструктурата в  бъдещото правителство. Официално техните имена ще бъдат обявени идната седмица, но клюките в бранша вече очертаха част от фаворитите за министерските кресла.

В транспорта титуляр отново ще е Ивайло Московски, макар че самият той не изгарял от желание да се върне на тази позиция. Най-вече заради "горещия картоф" БДЖ, който пак ще попадне в неговите ръце. Да не забравяме, че именно заради железниците започна изключително спорната процедура за концесия на софийския аеропорт, спряна от служебния кабинет. 


Струва си да припомним и скандала с корупцията в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", избухнал миналата пролет след мащабна акция на ДАНС и арестуването на тогавашния директор Цветелин Цветанов. Това също бе черна точка за министерския имидж на Московски, защото, както писа "БАНКЕРЪ", за случващото се в агенцията неведнъж са били подавани сигнали до него, но той до последно така и не взе мерки. 

Посочените проблеми неведнъж са качвали кръвното на бившия транспортен министър и затова той предпочитал далеч по-закътаното местенце на председателя на парламентарната транспортна комисия. 

Според източници от ГЕРБ в партията дори били готови с резервен вариант - снажния Светослав Иванов, който нашумя през 2011-а, след като бе заснет да изнася чувал от зала "Универсиада", където се намираше столичната Общинска избирателна комисия. Оттогава той натрупа опит в сектора като народен представител и в кампанията за последните парламентарни избори дори участва в поредица от срещи на транспортна тематика. С две думи, Иванов посъбра необходимите познания и умения. И той, както и Московски, се закле преди дни като народен представител в 44-ото Народно събрание, но същото не можа да направи "майката на нацията" Цецка Цачева. 

Точно по тази причина Ивайло Московски ще е транспортен министър. Така той ще освободи мястото си от Плевен за експредседателката на парламента, която бе изместена назад в листата заради преференциално гласуване.

Много завързана се оказва ситуацията около избора на бъдещия министър на енергетиката. Работата е там, че предишният, в кабинета ГЕРБ 2 - Теменужка Петкова, успя да спечели доверието на енергийния бранш и да извърши редица важни реформи, с които бе спасена НЕК и бяха положени основите на някаква относителна стабилност. Показателно е изказването на Драгомир Стойнев от БСП: "Приветствам Теменужка Петкова да остане министър на енергетиката. Това го казвам като човек, който познава нейната работа. Не виждам друг по-подготвен от нея." 


Само че сериозни претенции към този пост има един от лидерите на коалиционните партньори - Валери Симеонов. Самият той съвсем неотдавна заяви, че няма такова желание, но ако получи предложение, би поел Министерството на енергетиката. 

Интересът му към тази сфера съвсем не е случаен. Председателят на Патриотичния фронт оглави анкетна комисия за проверка и оценка на енергетиката към 31 януари 2015-а в предишното Народно събрание и получи достъп до редица ключови документи за състоянието и взаимовръзките в сектора. Съветник там му беше енергийният консултант и лобист Стефан Гамизов, излязъл под прожекторите през 2008-а при скандала в ДАНС между групите на директора на агенцията Петко Сертов и заместника му Иван Драшков. Тогава Драшков, зад гърба на Сертов, изпрати доклад до премиера, президента, председателя на парламента и главния прокурор, озаглавен "Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури". Централна фигура в него бе точно Стефан Гамизов. В т. нар. справка бяха описани опити на енергийния експерт за оказване на въздействие при вземането на решения от Министерския съвет, засягащи свързани с него проекти и лобиране в полза на определени западни компании.

Говори се, че г-н Гамизов, който от известно време е чест гост в "патриотичната" телевизия СКАТ, всъщност е дърпал конците във временната комисия за енергетиката и това обяснявало защо на прицел в заключителното становище са се оказали най-вече собствениците на централи, използващи възобновяеми енергийни източници. 


Говори се също, че той е в основата и на атаката на Патриотите срещу двете американски централи в комплекса "Марица-изток". По този въпрос в общата управленска програма на бъдещия кабинет е записано искането за преразглеждане на дългосрочните споразумения с тези централи. 

Любопитното е, че името на Гамизов се споменава в медиите и като вариант на Патриотите за енергиен министър, но преобладават мненията, че това е по-скоро за опипване на почвата и проучване на обществените реакции. Едва ли в ГЕРБ ще са склонни на подобен сценарий.

Сред спряганите за пръв енергетик е и сегашният изпълнителен директор на НЕК - Петър Илиев. Така или иначе, ако енергетиката отиде в ръцете на Патриотите, за Теменужка Петкова ще остане Министерството на икономиката.

За Министерството на регионалното развитие без конкуренция е Лиляна Павлова. Задачите, с които ще трябва да се справи сега, обаче съвсем не са малко. Най-голям интерес безспорно предизвиква националната програма за саниране на жилищата, в която служебният кабинет прозря редица сериозни финансови дупки и злоупотреби. В едно от телевизионните си интервюта Павлова отбеляза, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" са се разбрали програмата да продължи, но след съответните промени. 


"Сградите, в които живеят основно бедни хора или пенсионери, ще бъдат санирани безплатно на 100% - каза тя. - В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10% например." 

Доста субективен критерий, който със сигурност ще предизвика нова порция обществени дебати.

Стефан Савов,  Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар