Зима

Зима
Пролет

21 май 2017 г.

Иде нов славен сезон

776 полицаи ще бъдат командировани от вътрешността на страната по Южното Черноморие

За има-няма една седмица новото правителство, известно още като „Борисов 3“, направи такъв летящ старт, все едно винаги го е имало на територията българска. 


Което не е невярно, ако се съди по част от познатите лица в кабинета, както и от неизбежните рокади – министърът на правосъдието да оглави дипломацията, военен началник да поеме вътрешните работи, а специалистка по магистрали и саниране да се пробва за бъдещото председателство на Съвета на Европейския съюз…

Сезонът тази година в Слънчев бряг започва със събаряне на незаконни обекти. Ако предишните лета бяха белязани с масови проверки по кръчмите от страна на данъчните и силно полицейско присъствие след прословутата гангстерска престрелка, този сезон се очертава да е различен от всички останали. Сякаш за пръв път хотелиери, туроператори, общини и концесионери действат в синхрон. А и държавата се стегна да помага за повече туристи на нашето море, коментират от бранша. И за пръв път са доволни.

Незаконните обекти по ивицата вече са по-малко. По-малко се закрива гледката към морето, бетонирана от тях. Има и обещание – че наесен бутането на незаконни кръчми и павилиони ще продължи.

Врява се вдигна около събарянето на част от свързвания с Божо Кравата бар „Оксижен“. „Незаконна е“, отсичат категорично институциите. Но мнозина прозряха, че акцията е „с един куршум два заека“. Освен разчистването на незаконното строителство това било един вид „намордник“ срещу нови битки сред ъндърграунда. Миналото лято една такава беляза старта на сезона и за родния курорт писаха чак в Шотландия. Техни туристи си седели кротко и си разпускали в близкото до „Оксижен“ заведение „Фор ю“, когато в бара започнала престрелка. И не стига това, ами и новото лято аха да започне със същите скандали и стрелби, и то на същото място.

Преди месец двама качулати се опитаха да подпалят заведението „Фор ю“. Пред „Труд“ обаче отлично информиран източник уточни, че пироманите, които са предизвикали пожара, не са полели заведението, а входа на хотела до него. Това навеждало на мисълта, че вероятно става дума за инсцениране на гангстерска война.

Щетите от палежа не са големи, от една страна, а от друга, има скандален факт – подпалено е заведението „Фор ю“. Вероятно някой иска да скара враждуващите и без друго страни и да разбуни наново духовете, допускаха криминалисти.
 

Освен акцията по събарянето за старта на лято 2017 държавата се погрижи и за някои нововъведения, от които се очаква добър ефект. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че от концесионерите ще се изисква денонощно осветление на плажните ивици. Освен това наемането на работници от трети страни ще става само за седем дни. Документите им ще могат да се обработват не само в София, но и в Бургас и Варна. Дали това ще намали кризата с кадри? Едва ли ще е достатъчно, ако работодателите все пак не си поразвържат кесиите и не вземат да плащат по-високи заплати на персонала.

Прословутият разказ на един избягал от Слънчев бряг готвач. „Не плащат. Шефът иска да сготвиш за туристите, но ако можеш заека да го извадиш от ръкава си и да го приготвиш за трапезата“ – дано това да е вече виц, останал в миналото.

Концесионерът на плажа в Несебър забрани кучета и всякакви други домашни любимци да се разхождат наоколо. Единствено с кучета ще се разхождат покрай плажовете полицаите, които ще бдят срещу кражби на вещи на къпещите се.
Миналия сезон бе разбита банда от вътрешността на страната, която бе специализирана за действия нощем, когато влюбени двойки се отдават на романтично къпане сред вълните. Групата беше снабдена дори с уреди за нощно виждане. Така че тази година униформените са на крак срещу всякакви изобретателни гастрольори, идващи да припечелят от туристите. С други думи, да ги прогонят за следващ сезон.

Горчилката, че най-желаните летовници – българските, бягат към Гърция, е вдигнала всички свързани с туризма – да се борят за гостите и да им осигурят спокойно и приятно прекарване на нашето море.

Да, българите са най-добрите туристи. Нямат огромни претенции, плащат си, защото повечето от тях цяла година работят, за да си позволят почивката, и искат да получат добро обслужване и хубав плаж, без да се скъпят. Няма езикова бариера. Но за съжаление предпочитат комшийските курорти, споделят туроператорите.

Надеждата, че това може да се промени ,остава. Иначе чакаме повече германци, французи, поляци, руснаци. Тази година ще има и гости от екзотични дестинации, например Иран. И не само туристи.

Полицаите са взели още една важна мярка, за да осигурят спокойствието на летовниците – банкоматите в комплекса ще се проверяват буквално на всеки половин час за скимиращи устройства. 776 полицаи ще бъдат командировани от вътрешността на страната по Южното Черноморие и повечето от тях ще са в Слънчев бряг. Тежка ще е битката с джебчиите, защото са многобройни и ловки. Въпреки че сезонът още не е открит, вече има няколко обрани британски туристи.

Най-големият проблем това лято обаче ще е справянето с тишината и опазване на спокойствието. Защото хората от бранша искат да върнат на Слънчев бряг имиджа на спокоен, семеен курорт. Имидж, изгубен преди години.

И наред с чистия плаж, добрата храна и грижата за летовниците, забавления няма да липсват. Сред тях – и авангардни.
Хотелиери се кълнат че от този сезон услуги ще предлагат тайландски масажистки. Очаква се, че те ще внесат екзотична нотка и ще разсеят мнозина от алкохолния туризъм. Хотелиерите в момента врат и кипят в трескава подготовка. За пръв път обаче всички започват с големи надежди. Че най сетне ще има спокоен, безпроблемен и добър сезон.



Мария Кехайова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар