Зима

Зима
Пролет

21 май 2017 г.

МС публикува за обществено обсъждане проект за минималната заплата

В оценката на въздействието на новия проект е посочено, че страната ни е на последно място по размер на минималното работно възнаграждение в ЕС

След като Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за минималната работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева, правителството публикува за обществено обсъждане нов проект на постановление със същия размер на МРЗ.

Преди да се приеме новият проект, властта трябва да спази процедурата - 30-дневен срок за обществено обсъждане. Кабинетът аргументира проекта за минимална заплата от 460 лв. с това, че по този начин ще се мотивира работната сила да търси по-голяма заетост. Също така по този начин ще се намали рискът от бедност и ще се повиши потреблението, което ще бъде в полза на държавата.

В оценката на въздействието на новия проект е посочено, че страната ни е на последно място по размер на минималното работно възнаграждение в ЕС. Там е посочено още, че ако не се повиши минималната работна заплата през тази година ще бъдат ощетени работниците, защото се повиши с 1% осигуровката за пенсия. Ако не се повиши МРЗ се очакват и по-малко приходи в бюджета.

Повишаването на минималната работна заплата до 460 лв. ще засегне и бизнеса. Най-засегнати ще бъдат работодателите, които реализират ниска добавена стойност в икономическата си дейност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар