Зима

Зима
Пролет

9 юни 2017 г.

Партията на Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство

Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Brexit и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите
 
Консервативната партия на премиера Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство след вчерашните предсрочни избори, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

Според него консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента.

Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Brexit и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите, отбелязва Ройтерс.

Според прогнозните резултати Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Brexit.

Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно конкретните резултати. При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара.

Северноирландската Демократична юнионистка партия обаче заяви, че е склонна да преговаря с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство.

Юнионистите, които се очаква спечелят 10 от общо 18 избирателни района в Северна Ирландия, може да изиграят ключова роля в бъдещо правителство.

Влиянието, което най-малката британска провинция може да има, се засилва заради ирландската националистическа партия "Шин фейн". Тя обеща да се придържа към политиката си да не заеме полагаемите й се места в парламента, което намалява броя на местата, необходими за постигане на мнозинство. "Шин фейн" вероятно ще спечели 7 места. Така на партията победител ще бъдат необходими 323, вместо 326, места за постигане на мнозинство.

Междувременно лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова министър-председателката Тереза Мей да подаде оставка след загубите, които претърпя партията й на вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.

"Тя загуби места на консерваторите, загуби гласове, загуби подкрепата и доверието. Това е достатъчна причина да си ходи и да отстъпи място на правителство, което действително ще представлява хората в тази страна", каза Корбин.

Мей заяви, че Великобритания се нуждае от стабилност и тя ще поеме отговорността да я осигури, ако спечели най-много места в парламента. 


"Ако се окажат правилни прогнозите, че Консервативната партия печели най-много места и вероятно най-много гласове, на нас ще се падне задачата да осигурим този период на стабилност и точно това ще направим", каза Мей, след като бе преизбрана в своя окръг Мейдънхед.


Няма коментари:

Публикуване на коментар