Зима

Зима
Пролет

7 юни 2017 г.

Съдът отмени отказа на президента и за втората стенограма за КТБ

Съдът сочи, че информацията, която се съдържа в стенограмата, е от надделяващ обществен интерес
 
Ръководителят на правния екип в Програма достъп до информация - адвокат Александър Кашъмов и журналистът от BiT Илия Вълков спечелиха на първа инстанция дело срещу президентската институция за достъп до стенограмата от консултациите при президента на 14 юли 2014 г. 

Това е второто заседание при президента Росен Плевнелиев през лятото на 2014 г., на което се обсъжда кризата с КТБ и изхода от нея с участие на политици, ръководството на БНБ.

Информацията за съдебното решение, с което се отменя отказът на президента да предостави на Вълков стенограмата от 14 юли 2014 г., бе потвърдена пред "Капитал" от Александър Кашъмов. Според съда, след близо 3 години няма опасност публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, да доведе до вреда.

Съдът сочи, че информацията, която се съдържа в стенограмата, е от надделяващ обществен интерес. Президентската институция е трябвало да изложи мотиви за отказа да предостави стенограмата, а не просто да се позовава, че тя е класифицирана информация. В отказа си президентската институция не е извършила оценка на риска от предоставянето на стенограмата, както повелява законът. Не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията с гриф поверителен.

Според съда не цялата стенограма съдържа информация, която да бъде определена като държавна тайна, и се дава пример с изразените становища на присъстващите на консултациите при президента. А съществува и опцията да бъде предоставена част от информацията, която именно не представлява защитена тайна в държавен интерес.

В края на май президентът Румен Радев обяви, че ще разсекрети стенограмата за първите разговори за КТБ при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., но не и стенограмата от второто заседание на 14 юли 2014 г., защото тя била с гриф "поверително". Президентът Радев отказваше да разсекрети и първата стенограма, но в средата на май административният съд в София отмени отказа да бъде предоставен достъп до нея. Макар, че решението подлежи на обжалване Радев веднага заяви, че ще пита участниците в разговора за съгласие и ще разсекрети разговора. Очаква се това да стане до края на тази седмица, след като и повечето от участниците публично дадоха съгласие за разсекретяване и обявиха, че това отдавна е трябвало да стане.

Решението на административен съд София за втората стенограма също подлежи на обжалване и не е влязло в сила. Но, ако е последователен в позициите си, с излизането на това съдебно решение за разговорите на 14 юли 2014 г., президентът Румен Радев би следвало да предостави достъп и до тази стенограма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар