Зима

Зима
Пролет

5 юни 2017 г.

Бойко Борисов: Еврозоната е задължителна за България

"Като нация, като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната."
 
"Еврозоната е задължителна за България."

Това каза премиерът Бойко Борисов на дискусията "Европа отново на път“, организирана от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

"В България обичаме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор", обясни премиерът.

"Като нация, като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случай ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“, коментира Борисов.

По думите му България няма друг път освен да работи с цялата си активност, на всички нива, за целостта и силата на Европейския съюз.

Борисов се обяви и за обща европейска отбрана. "Защо не си направим обща европейска отбрана - имаме единна валута, единни решения - колко танка има България, колко Германия, Франция - дали са ни нужни толкова танкове, самолети, гаубици по отделно, би могло да седнат военните със своята европейска отбрана и да се защитаваме като цяло ние - ЕС", каза той.

Борисов благодари на лидера на ПЕС Сергей Станишев за организацията на такъв форум и изтъкна, че е хубаво като на нация да имаме председател на една от най-големите партии в Европа. 


"Той успя да ни събере на едно място и да постави въпроси, които са важни, председателството на България не е нито Борисов, нито ГЕРБ, нито на който е да е, не само да се представяме пред чужденците, а да бъдем високоотговорна нация с визия, всичко зависи от нас - колко сме с ума си", посочи премиерът.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар