Зима

Зима
Пролет

28 юни 2017 г.

Николас Мадуро: Ако Венецуела бъде потопена в хаос и насилие, ще започнем бойни действия

Той обвинява Вашингтон в подкрепа за опозицията и опит да контролира петролните ресурси на страната

Венецуелският президент Николас Мадуро предупреди снощи, че той и поддръжниците му ще започнат въоръжена борба, ако социалистическото правителство бъде свалено от опонентите, които водят улични протести от три месеца, предаде Ройтерс.

"Казвам на света, и се надявам светът да слуша след 90 дни на протести, разрушения и смърт", заяви Мадуро, визирайки протестите срещу правителството от април насам, при които загинаха най-малко 75 души.

"Ако Венецуела бъде потопена в хаос и насилие и боливарската революция бъде унищожена, ще започнем бойни действия", предупреди той. 


"Никога няма да се предадем, и каквото не може да се постигне с гласуване, ще направим с оръжия, ще освободим отечеството с оръжие", добави 54-годишният президент.

Мадуро направи изявлението си на митинг в подкрепа на гласуването за Конституционна асамблея на 30 юни. Асамблеята е суперинституция с пълномощия да ревизира конституцията на страната и да отменя решенията на други институции като контролирания от опозицията парламент. Според президента Конституционната асамблея е единственият начин да се постигне мир.

Противниците му, които искат предсрочни президентски избори, смятат гласуването за опит на социалистите да запазят властта и бойкотират гласуването. Според тях Мадуро е диктатор, съсипал някога проспериращата икономика, а той ги определя като водачи на насилствен преврат.

Венецуелският президент обвинява Вашингтон в подкрепа за опозицията и опит да контролира петролните ресурси на страната. Той предупреди, че разпадането на Венецуела ще доведе до бежанска вълна, която ще засенчи кризата в Средиземно море.

"Слушайте, президент Доналд Тръмп", призова Мадуро. "Ще трябва да построите 20 стени в морето, стена от Мисисипи до Флорида, от Флорида до Ню Йорк, ще бъде лудост", заяви той, обръщайки се към американския си колега. "Носите отговорност: спрете лудостта на агресивната венецуелска десница", призова Мадуро.

"Ако искате да говорите за мир, за отношения на уважение, аз, Николас Мадуро Морос, президент на Боливарска република Венецуела, съм готов да разговарям за мира, уважението и благосъстоянието на континента", добави Мадуро. 


"Вярвам в дипломацията на мира, вярвам в честната дума и вярвам в силата на Националните боливарски въоръжени сили", добави той.

Трима венецуелски депутати бяха нападнати от служители на Националната гвардия в сградата на венецуелския парламент, след като се опитали да попречат на гвардейците да изнесат оборудване и документи за гласуване. Нападението доведе до спиране на заседанието. Състоянието на пострадалите депутати е неизвестно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар