Зима

Зима
Пролет

25 юли 2017 г.

„Америка за България“ захрани с нова порция грантове избрани български НПО

Получателите на стотиците хиляди левове отново са лица, свързани с политико-медийната група „Капитал“ на Иво Прокопиев. С крупна сума са зарадвани фондации на бивши министри, журналисти и дори хумористичният вестник „Стършел“. 

79 000 лева е платила „Америка за България“ на издателската група „Икономедия“ за организирането на конференция за образованието на професиите на бъдещето. Форумът се проведе на 12 април тази година в Sofia Events Center. На събитието са поканени лектори от чужбина, а практическият резултат от няколкочасовата говорилня е неизвестен
, показа проверка на Епицентър.бг.

Сред редовните грантаджии е и НПО-ото на бившия министър на външните работи Николай Младенов „Софийска платформа“. Наследникът на служител на комунистическата Държавна сигурност е получил 227 000 лева за борба... с комунизма. В края на юни бе публикуван учебник „Какво се случи преди 89-та? Исторически сборник за комунизма в България“. Той се разпространява безплатно от „Софийска платформа“. Сред авторите личат изтъкнати имена като тези на професорите-културолози Александър Кьосев, Ивайло Знеполски и Иван Еленков, историкът д-р Момчил Методиев (автор на „Държавна сигурност – предимство по наследство“), икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и др. Очаквано българската история до 1989 г. е представена крайно едностранчиво и в стила на наследниците на бивши комунистически величия, които след 1990 г. се превърнаха в яростни русофоби.

Фондация „Програма достъп до информация“ прибира 826 500 лв. за „създаване на рейтинг на активната прозрачност“. Проектът се фокусира върху застъпничество за по-добро законодателство за достъп до информацията и мониторинг на практиките по прилагането му. Основен инструмент в тази дейност е годишния Рейтинг на активната прозрачност, който оценява 565 уебсайта на държавни и общински институции за съответствие със Закона за достъп до обществена информация. НПО-то се представлява от Гергана Жулева, а в Управителния му съвет са журналистите Петко Георгиев и Люба Ризова от предаването „Господари на ефира“.

Хумористичният вестник „Стършел“ пък получава 130 940 лева за „създаване на качествена журналистика“. През последните години легендарното хумористично издание от социализма коренно промени редакционната си политика. Подобно на медиите от групата „Капитал“ и „Стършел“ редовно ругае президента на САЩ Донълд Тръмп. Всички партии, без „Да, България“, са охулени, а лидерите им – окарикатурени. Единствено Христо Иванов е обявяван за „велик лидер“.

Пълна мистерия е на кого „Америка за България“ е отпуснала 569 920 лв. за „развитие на качествената регионална журналистика“. Парите са отпуснати на Платформа за развитие на качествената регионална журналистика Фондация „Про Вериатас“. Тя обаче не фигурира в регистъра на НПО-ата на правосъдното министерство. „Про Вериатас“ няма дори и сайт, показа проверка на Епицентър.бг.

Най-тлъстият грант е получил послушният адвокат Кашъмов, който е прибрал със своята фондация „Програма достъп до информация“ цели 826 500 лв. За целта той трябва да се фокусира върху застъпничество за по-добро законодателство за достъп до информацията и мониторинг на практиките по прилагането му.

Организаторката на гей парада и видна защитничка на правата на хомосексуалистите Писанкънева пък е прибрала над половин милион лева - точно 585 бона, за своята "Работилница за граждански инициативи", за да промива позъците на децата - "да допълним учебниците по история като дадем на учениците възможност да научат интересни, а в някои случаи и малко известни факти за времето преди 1989 година".

В последната порция грантове прозира и шуробаджанащина, защото Институтът за прогресивно развитие на Явор Джонев получава 915 000 лева за въвеждане на „иновативно преподаване на математика“ в българските училища. Малката подробност в случая е, че Джонев живее на семейни начала с Наталия Митева, която е програмен директор "Образование и библиотеки" в "Америка за България".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар