Зима

Зима
Пролет

19 юли 2017 г.

Николай Михайлов: Има сгъстяване на медийната репрезентация на насилието

"Медиите имат потребност да поддържат тонуса на своите зрители през страха, през гнева, през мобилизация на такива настроения."
 
"Има сгъстяване на медийната репрезентация на насилието. Насилието се случва, но то е и активно търсено."

Това мнение изрази в пред БНР психиатърът д-р Николай Михайлов.

"Има една нова, по-остра чувствителност за проявите на насилие, нещо като вълна от поводи насилието да бъде представяно.

Медиите, особено визуалните медии, имат потребност да поддържат тонуса на своите зрители, и това става не само чрез чувства, които са по-скоро в спектъра на виталност и радост, но и през страха, през гнева, през мобилизация на такива настроения, които да те държат буден и да те фиксират в образа на екрана.

Съществува изкушение да бъде сгъстявана медийно тази картина на насилие, която сама по себе си е много отблъскваща и мобилизираща настроения за реванш. Мобилизира се всякакъв ресурс за привличане на клиента
. Защото клиентът е гледаемост, гледаемост, реклами, реклами, пари...", подчерта д-р Михайлов.

Той отбеляза още, че всички, включително медиите, носят отговорност и трябва да мислят за нея.

"Когато фокусът на вниманието бъде съсредоточен върху случаи на агресия и насилие, един след друг, от страна на миноритарен етнос, то има тенденция това насилие да се преобразува в масовия гняв и частично в масовия страх, като агресия срещу изкупителна жертва.

Което означава, че разсъдъкът за това кой е виновен, кой не е виновен, в конкретния случай спира да функционира въобще. И пълноводието на тези възмездителни чувства надделява над всякакви съображения, свързани със закон, справедливост, човечност...", допълни д-р Михайлов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар