Зима

Зима
Пролет

19 август 2017 г.

Кой наднича зад тол система

Поръчката за 200 млн. лв. привлече апетитите на почти всички добре познати герои

Шестима кандидати – четири консорциума и двама самостоятелни играчи и едни 200 млн. лв. за усвояване. 


Това е в най-кратки цифри конкурсът за изграждане на тол система. Конкурс, който в последната седмица предизвика раздразнението на премиера Бойко Борисов, че все не се случва, защото има участници, които го обжалват. Според Борисов държавата губела над 1 млрд. лв. годишно от липсата на тол система. Премиерът дори даде срок до миналия понеделник да се разбере кой ще изпълнява поръчката или тя направо става държавна.

Оказа се, че в понеделник няма как да има победител. Просто защото текущата процедура предвижда кандидатите да бъдат отворени по-късно.  А ето и самите кандидати.

Обединение „БГ Път“

„Капш Трафик Солюшънс“

„Толнет“

„Сиела Норма“

Обединение „Телетол“


Консорциум „Тол България“

Кой наднича

Без съмнение най-интересният участник е обединението „Телетол“. В него участват Българската телекомуникационна компания (БТК), софтуерната компания „Нованор“ и компанията за GPS услуги „Иком“.

Дружеството „Нованор“ е с управител бившата тв водеща и певица Лиляна Деянова – Лилана, която в жълтите медии често е представяна като приятелка на Васил Божков. Деянова е и съсобственик в дружеството чрез „Интелинор“. Дял от 8% притежава и стартъп фонда Eleven. БТК пък е официална номинална мажоритарна собственост на Спас Русев. Русев и Божков вече направиха една сделка през тази година, след като компания на хазартния бос придоби от БТК Телефонната палата.

Със Спас Русев се свързва и друг от участващите консорциуми – „Тол България“. В него влизат основаната от Русев компания „Телелинк“, сега официална собственост на Любомир Минчев и българските фирми „Сирма груп“ и „Сиенсис“.

Близостта между Русев и Минчев не е тайна. Дотолкова, че през лятото на 2016 г., когато за футболния отбор на „Левски“ се търсеше собственик под дърво и камък, името на лондонския бивш сър в един момент беше заменено именно с това на Минчев. По онова време беше собственост на адвоката на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов, на функционера от ГЕРБ Иво Тонев и пловдивския бизнесмен Николай Иванов.

Двамата – Минчев и Русев са част от „онази“ снимка на яхтата в Монако, на която двама действащи български министри по онова време – на финансите Милен Велчев (съсобственик сега в БТК със Спас Русев) и на транспорта Пламен Петров бяха заснети да играят карти с убития впоследствие наркотрафикант и контрабандист Иван Тодоро – Доктора.

Адвокатът, който ходи „горе“


Сред открояващите се кандидати е „Сиела Норма“. „Сиела“ е сред водещите компания в събирането, обработката и в предоставянето за ежедневните бизнес и административни процеси юридическа, специализирана и бизнес информация и документи. Част е от издателската група „Сиела“. Мажоритарен собственик на „Сиела Норма“ е известният столичен адвокат и професор по право Иван Тодоров (75.44%).

Името на Тодоров често се забърква в шумни скандали. Последният такъв беше звуковият сериал „Двете каки“ – записан разговор между бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева, бившата съдийка в СГС Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки,  публикуван от сайта „Биволъ“.

„Адвокатът Иван Тодоров имал пряк достъп до ГОРЕ. Кое е това ГОРЕ?  ГОРЕ – разбирай „Делян“. Звучи като последната инстанция в държавата! Адв. Тодоров се сдобил с тази привилегия, като спечелил дело на БТК, която била на фирма на „Делян“, срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) пред арбитража в Париж. Адв. Явор Камбуров, който защитавал АПСК,  умишлено загубил делото за 30 млн. евро, с което на практика сериозно е бил ощетен държавния бюджет. В крайна сметка адв. Тодоров получава благоволението на „Делян“ и „ходи горе постоянно“. Това разказва адв. Мондешки на своите събеседници. Владимира Янева потвърждава: „Аз съм говорила с Делян, знам, че се познават“, пише „Биволъ“. Пред изданието адвокат Тодоров отхвърли твърденията, че е близък и работи с Пеевски.

Изненадващият кандидат


Интересен участник е австрийската Kapsch. Тя формално е представена като консорциума “Капш трафик солюшънс”, който включва българското, полското, италианското и испанското подразделения на компанията. Появата на Kapsch в конкурса и най-вече формата, под която участва, е изненадваща.

В конкурса за тол система самостоятелно се явява чешката „Толлнет“. Фирмата разработва продукти и решения в областта на пътните такси, както и за доставките на електроенергия и природен газ. Според интернет страницата на чешката компания продуктите й са внедрени в Словакия от тол оператора на пътни такси SkyToll. Компанията е една от шестте, които обжалваха обществената поръчка. Тя едновременно е подала и оферта, и жалба.

Обединение „БГ Път“ е формирано от българската “Контракс” и унгарската I-Cell Global Solutions.

Обществената поръчка беше обявена в началото на април 2016 г., но повече от година е блокирана от непрекъснато подаване на жалби. В сряда след заседанието на правителството транспортният министър Ивайло Московски обяви, че АПИ може да възложи тол системата на държавната фирма „Автомагистрали“. Но тя няма ресурс да поеме такова изпълнение, защото за него се изисква технологичен опит, какъвто компанията няма. Тя е специализирана в ремонта на пътища. 


Ако се стигне до изпълнение на поръчката от „Автомагистрали“ това ще означава наемането на подизпълнители в нов конкурс с неясни правила.


  Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар