Зима

Зима
Пролет

19 август 2017 г.

Ангела Меркел: Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те

Министър-председателят на Германия Ангела Меркел заяви, че страната ѝ няма да търпи опити за вмешателство в предизборната кампания.
 
Агенцията цитира изказване на канцлера по време на мероприятие на нейната партия Християн-демократически съюз(ХДС) в град Херфорд. 

Думите й са в отговор на призива на турския президент Реджеп Ердоган към турската общност в Германия да не гласува за враждебно настроените към страната му християндемократи на Меркел, за техните съюзници от Социалдемократическата партия на Германия и за "Зелените".

„Няма да търпим вмешателства, каквито и да са те“, заяви Меркел. Освен това, тя подчерта, че всички граждани на Германия, включително тези от турски произход, имат право на свободен политически избор по време на изборите.
 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова турската общност в Германия да не гласува на предстоящите парламентарни избори за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и съюзниците й от Социалдемократическия съюз, както и за „Зелените“, които са неприятелски настроени към страната му.

Това предизвика реакция от Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел, според когото изказването на Ердоган е „грубо вмешателство“ във вътрешните работи на Германия. Габриел призова избирателите да не се поддават на внушенията и да не влизат в „играта на Ердоган“.

Лидерът на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц написа в една от социалните медии: „Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар