Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2017 г.

Две чертички или генетично предавана безотговорност

Всяка десета българка, направила аборт, е била ученичка. Това е официалната статистика.
 
Неофициално броят на прекъсналите нежелана бременност тийнейджърки със сигурност е по-голям. 

За тези момичета никой не говори. Дори и родителите им. Може би, защото те са ги завели в лекарския кабинет, където „проблемът“ да бъде решен. Но проблемът не е само в надутия корем. Той е в отношенията между родителите и децата, в училището и в обществото.

Преди години родителите използваха телевизията за бавачка, сега тази роля иззе смартфонът. Децата живеят онлайн и все по-често държат контактите с родителите на офлайн режим. В същото време майките и бащите очакват учителят да възпита детето, а държавата да се грижи за сигурността му. Липсата на отговорност е генетично заболяване, което родителите предават на децата си. Вероятно тийнейджърките, видели двете чертички на теста, никога не са говорили с майките си за предпазване от нежелана бременност.

Не можем да съдим родителите, най-малкото защото не всички имат капацитета да обяснят на децата си що е то презерватив или противозачатъчни. Тук е ролята на образователната институция. Училището е място, което трябва да ограмоти децата, в това число и сексуално. Уви, и тук нещата са изпуснати. Ние като общество сме оставили Гугъл да се погрижи за сексуалната култура на децата. Но кой ще виним след това? Защото на Гугъл не му пука, че вашето дете ще става невръстна майка или татко. Истината е, че от този проблем се интересуват само тези, които са се сблъскали с него лично.

За обществото бременните тийнейджърки са толкова важни, колкото и 13-годишните майки от циганската махала. Лицемерието обаче е видно. Невръстните майки от гетото са проблем, защото точат държавата със социални помощи и защото хвърлят децата си в сиропиталищата, където държавата, демек всички ние, храним децата им. Когато 15-годишната дъщеря на съседите надуе корема, вината се търси в родителите й, който не я „възпитали“. Но, когато „проблемът“ ни засегне лично, нещата опират до „да не разберат комшиите“. Обществената стигма може да е по-силна от разума.

В същото време абортите сред ученичките не са български проблем. Разликата между нас и САЩ е, че в родните училища часове по сексуално здраве почти няма. 


То не би решило проблема, но е вид превенция. Предпазна мярка, която би ограмотило децата по-добре от Гугъл.


 
 Анна Ефтимова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар