Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2017 г.

Бамберг - съкровищница на архитектурата (галерия)

Разположен като Рим на седем хълма и справедливо известен като един от най-красивите малки градове в цяла Европа.
 
Магията на Бамберг е неразривно свързана с неговата богата история като столица на Свещената Римска империя при Хайнрих ІІ, най-известния син на града.

Съкровищница на архитектурата от всички периоди, затворени в град, който по никакъв начин не е застинал музеен експонат, Бамберг те изпълва с жива радост при посещение заради своята история, антикварни магазини и девет пивоварни.

Той е наричан раят за пиячите на бира, тъй като тук се произвеждат над трийсет вида, единият от тях (тъмносивата „Раухбир“, Rauchbier) за първи път варен през 1536 г. Даже Мюнхен не може да се сравнява с него в това отношение.

Удивително живописното Старо кметство (Alter Rathaus) трябва да е едно от най-фотографираните в Европа: фахверкова сграда, със стенописи и изградена върху свой малък остров посред река Регниц.

Впечатляващата градска величествена катедрала Кайзердом (Kaiserdom), построена при Хайнрих ІІ и място на коронацията му през 1012 г., е доказателство за благоденствието на Бамберг като мощен, религиозен център и е прочута със своята пищна скулптурна украса вътре.

Просторният, наклонен площад Домплац е христоматийна илюстрация на градската архитектурна еволюция от романския към готическия и от ренесансовия към бароковия стил.

Има много луксозни хотели в града, но заради чистата си атмосфера изисканият хотел „Санкт Непомук“ печели със своята история като бивша мелница, построена през 1410 г., с множество уютни стаи с изглед към реката и Кметството, както и с известен ресторант, специализиран в регионална кухня.

Къде: Бамберг, 60 км северно от Нюрнберг, 238 км северозападно от Мюнхен.
Най-добро време: пролет, есен и Коледа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар