Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2017 г.

Лъжливото приватизаторче. Сборник приказки за народа

Няма спор – ГЕРБ са майстори във ваденето на скелети от гардероба. Чужди скелети.
 
Обикновено тези изсъхнали кокали се развяват, когато скандалите около управлението на ГЕРБ станат прекалено много и прекалено тежки за управление. 

Дори и при услужливата слагаческа медийна машина, която тайният партньор на Бойко Борисов ДПС депутатът Делян Пеевски осигурява.

Последният преоткрит скелет, който се развява, е „ревизия на приватизацията“.

В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложат да отпадне давността за престъпления, за да може да се разследва „целият криминален преход на приватизация“.

В понеделник председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов да падне давността за престъпления, за да може да се разследват сделките по приватизацията. Според него по този начин ще излязат „доста интересни факти“ и “ обществото ще научи кой и как е забогатял“.

Според Главчев за да се случи всичко това, ще се направят промени в НПК. По думите му или давността ще падне, или ще се възобнови, за да могат да започнат разследвания на редица сделки. Само преди три месеца управляващите направиха други промени в НПК, с които изпратиха в Специализирания съд и Специализираната прокуратура повече от 60 престъпления.

Желанието на управляващите да разследват престъпления не е лошо. Проблемът е, че не им е работа на тях, а на прокуратурата и следствието. Но да оставим този очевидно дребен въпрос.

Развяването на скелета на приватизацията не е ново за Борисов. Още през октомври 2016 г. той заговори за първи път за това.

„Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да им кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава – това, което са ми докладвали – и беше продаден от Агенцията за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Ситибанк“ – една от най-големите банки с опит точно в такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?! И затова, понеже виждам, че някак си бързо и конюшните забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност – и затова с МВР разпоредбите, които ще дам на ДАНС, е да направим ревизия на целия преход на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.
Така че, в тази сфера (живот и здраве да минат изборите) ще се съсредоточим в пълния му обем.

Да отидат и всичко, което има за „Булгартабак” да го извадят като сделка щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал „Булгартабак”, както всеки един от вас сега, когато продава нещо.“

(Стенограма 44 на МС от 26.10.2016 г.)

Повече от година след тази закана от ревизията на приватизацията няма почти нищо. Или поне не в тази форма, която е представена от премиера.

„Студия Трансмедия“ поиска по реда на Закона за достъп до обществената информация данни от Министерски съвет кои служби са се включили в ревизията за приватизация, какви са резултатите, кога ще бъде обявен доклад, или резултат от проверките.

Отговорът от Министерски съвет казва, че въпросите са препратени „по компетентност“ към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Близо два месеца след препращането на въпросите от АПСК няма никакъв отговор.

От друга страна АПСК е орган, който така, или иначе е натоварен с контрол над приватизационните сделки. А това означава само едно – извънредна ревизия за „целия преход“, на „цялата приватизация“ няма да бъде извършен от служби извън АПСК. Нито МВР, нито ДАНС.

Което пък значи, че „ревизията на приватизацията“ е поредният публичен балон, хвърлен от министър-председателя Бойко Борисов. Балон, който няма как да се изпълни със съдържание.

При първото подхвърляне имаше доста успешно медийно зарибяване.

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация (обзор)“

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация“

„Бойко Борисов: Разпореждам на МВР и ДАНС ревизия на прехода“

„Борисов обеща ревизия на всички 5000 сделки за приватизация“


Това са само част от заглавията през октомври 2016 г.

Всички те информират как министър-председателят тогава и сега – Бойко Борисов се е заканил да ревизира прехода или приватизацията – по избор.

Изказването на Борисов от уикенда донесе доста по-малко салюти в медиите.

И нищо чудно.

Приказката за лъжливото овчарче бавно и категорично се трансформира в приказка за лъжливото приватизаторче.




Мирослав Иванов, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар