Зима

Зима
Пролет

23 декември 2017 г.

Коледни магии

В страната на чудесата, ако срещнете Дядо Коледа, хич не се чудете - всичко си е съвсем наред.
 
Като например в стабилната и непоклатима управленска коалиция, която никой не можел да бутне, ако тя не се свали сама от власт. 

Това, че малкият партньор реве като заклан по адрес на големия "Пак ни извъртяха!" и "Не искам да го виждам след това изработване!", хич да не ви притеснява. Че те нали затова оцеляват вече три десетилетия, докато уж клатят лодката.

Първо, Валери Симеонов се разлюти, че Бойко Борисов дал заден за втория лифт в Банско. Сега пък излезе, че хората му в комплект с тези на Ахмед Доган отворили подло законова вратичка за плажните концесии. Ще ги раздават пак на тъмно. Равносметката била следната: Слънчев бряг север - Маджо, Слънчев бряг юг - ВИС, Несебър юг - ВИС, Поморие централен - братя Маргини, Бургас север - братя Маргини, Созопол Харманите - ВИС, Созопол централен - подготвен за братя Маргини, Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС, и т.н., и т.н.

"На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!", завършва празнично Симеонов. Не разбрахме обаче какъв е проблемът с изброените преуспели мъже и трибуквени групировки, щом остават безспорни авторитети в държавата. Не ги ловят ревизиите на приватизацията и прехода, прокуратурата не знае къде се намират, политиците не ги споменават. Дори антикорупционният капан, който им готвят ударно, е със сиренце за зяпачите. А  пък за Симеонов - коледен подарък под формата на два етажа за партиен офис на "Раковски" 134.

И мораториумът върху лекарствата не породи  чудо. Замислиха го уж да стане по-добре за здравната каса, а стана, както винаги. Няма запушване на бюджетна дупка, което да не е отворило нова със същия или по-висок капацитет. И какво изобщо разбира този народ под "дупка в бюджета", щом като като управляващите твърдят, че никой освен тях не разбира от бюджетиране?! А майката на бюджетирането не е да няма дупки. Напротив - дупчи там, където си подложил твойто канче, че да е мирна и честита! 

Кабинетът начело с "Цар Борис III" (по Цецка Цачева) така се е изпедецал в тази техника, че успешното европредседателство му е в кърпа вързано. Позакърпиха НДК с пари, колкото  за градежа на ново и само за ден раздадоха над два милиарда по "хранителната верига". Най-много е за санирането, което глътна вече два милиарда, но в София саниран блок не можеш да видиш, а в Бургас дъждът тече като из ведро през санировката.

За разнебитените пътища в двайсетина общини Дядо Коледа донесе 20 милиона, че да няма сутрешни репортажи с протестни вопли. Със същата цел е и 14-милионният подарък за БНТ, нищо че бил уж за плащане на таксите за цифрово разпространение. Сега ли разбраха, че ще трябва да ги плащат - след като си изпапкаха послушно всичко, дайте десерта!

И с Църквата всичко е наред. Близо 400 хил. за проучване и обследване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“, та Синодът да си знае мястото на управленската трапеза. Има и близо милиард за фермерите, както и 15 млн. за БАН - да не правят проблеми на жълтите павета.

А Министерският съвет и сам си е направил подарък  от 4.4 млн., повечето за плащане на общински данъци и такса смет. Дай, Боже, такъв късмет и за редовите данъкоплатци -  когато най нямаш, сам да си дадеш...

Иначе на всяко прасе му идва Коледата. Ще е чудо да не се случи. Но пък в страната на чудесата всяко чудо е за три дни, след което се връщаме в реалността. 



Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар