Зима

Зима
Пролет

16 декември 2017 г.

По пистите на демагогията

Ски влекът "Заека" на Витоша

"Ние сме задължени да осигурим адекватни условия за практикуване на зимни спортове за нашите деца, за да могат да спортуват и да обикнат природата. За мен като министър на младежта и спорта най-важно е да създадем условия както за професионален, така и за масов спорт, който е важен за здравето на нацията."

С тези мотиви Красен Кралев отново се включи в хора на настоящи и бивши министри, които подкрепиха изцяло изграждането на втори кабинков лифт в Банско, а вероятно и нови писти. Логичният въпрос е какво точно правят в спортното министерство, за да изпълнят своето задължение.

Човек може да си помисли, че искат да се случи нещо хубаво, но някакви външни фактори ги възпрепятстват – или нямат къде, или не им стигат парите, или пък може би пък лошите зелени коварно слагат прът пред ските на прогреса. Ако беше така, можеше да им се влезе в положението. Но, за съжаление, не е.

Когато се говори за развитието на Банско, министърът, умишлено или не, пропуска тоталната разруха на Витоша. Вярно е, че повечето лифтове са чужда собственост (по случайност на същите хора, които са свързвани със собствеността и на концесията в Банско). Но не всички.

От поне 10 години един влек край хижа "Алеко", известен като "Заека", е счупен. Той не попадаше в общата ски карта на Витоша, продавана от "Витоша ски". Служеше за обучение на децата на писта "Заека", където първите си стъпки в ските и сноуборда са направили състезателите, гръбнак на националните ни отбори днес – Александра Жекова, Алберт Попов и Камен Златков. Там се провеждаха и първите състезания по сноуборд в България.

Годините си минаваха, а влекът така и не беше ремонтиран, въпреки че негов собственик е "задълженото" за развитието на детския спорт ММС. Да нямаше финанси, едва ли, като се има предвид колко пари отидоха за ремонт на футболни стадиони и строежа на многохилядни зали. Каращият втори мандат Кралев много пъти можеше да изпълни задължението си да помогне за развитието на детските ски и здравето на нацията. 


Не направи нищо. Не защото няма условия. Желание няма.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар