Зима

Зима
Пролет

24 декември 2017 г.

В Австрия забраниха загряването на мотора, докато се чисти колата

Глобата за нарушителите е повече от внушителна – 5000 евро

Собствениците на автомобили в Австрия ще бъдат глобявани, ако оставят колите на улицата с включен двигател, докато ги чистят от снега и леда. 


Санкцията идва след настояване на местни еколози, според които подобни действия нанасят сериозни щети на околната среда.

Според данните на вестник Kronen Zeitung, който цитира съобщение на Австрийския автомобилен клуб (ÖAMTC), ако шофьор не изключи двигателя, докато чисти колата си от снега, той ще трябва да плати глоба от внушителните 5000 евро. Забраната вече е приета от властите и влиза в сила незабавно.

„Работещият на празен ход двигател замърсява сериозно въздуха, а шумът, издаван от него, пречи на останалите граждани”, се казва в решението на властите. Те са издали заповед до всички собственици на места за паркиране, да поставят табели с надпис „Загасете двигателя!”

Австрийските законодатели явно не изпитват топли чувства към шофьорите в страната, след като преди време забраниха използването на видеорегистратори. Тогава беше обявено, че устройствата нарушават личния живот на всички хора, които заснемат. 


При първо нарушение на тази забрана глобата е 10 000 евро, а при повторно използване на видеорегистратор тя скача на 25 000 евро.


 Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар