Зима

Зима
Пролет

1 януари 2018 г.

Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.



Веселина Йорданова, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар