Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2018 г.

БНС: Луковмарш ще има, тръгва от Партийния дом

На събитието се очаква да присъстват между 1500 и 2000 души
 
Луковмарш тръгва от Партийния дом в събота.

 Това стана ясно на пресконференция, на която организаторите от "Български национален съюз" разкриха подробности, съобщава Дир.бг.

Те казаха, че са се уточнили с представители на МВР шествието да се проведе тази събота (17 февруари) от 17:30 ч. Сборният пункт ще бъде пред сградата на бившия Партиен дом в столицата, като организаторите обаче не пожелаха да уточнят маршрута.

По думите им на събитието се очаква да присъстват между 1500 и 2000 души.

От "Български национален съюз" уточниха, че нямат информация да се подготвя контрашествие. Организаторите се оплакаха от лоша комуникация по отношение на провеждането на мероприятието със Столична община, като казаха, че кметът Йорданка Фандъкова е правила опити да промени характера на шествието и то да премине под формата на поклонение, а не като манифестация.

Организаторите подчертаха, че през последните седмици по адрес на Луковмарш и срещу самите тях се трупат купища откровени лъжи. По думите им обаче онези, които отправят тези обвинения, никога не посочват конкретни факти, с които да подкрепят твърденията си.

"По наши правила абсолютно недопустимо е да се пропагандират послания, забранени от българското законодателство. Винаги е имало държавни органи, които следят какво се говори и прави по време на самото шествие. За 15 години няма за какво да се хванат", поясниха още от "Български национален съюз". Организаторите твърдят, че съдът им е разрешил да проведат шествието.

Според Столична община, обаче, манифестацията не е разрешена. Оттам коментираха пред Дир.бг, че са издали две забранителни заповеди. Едната не е уважена от съда.

„В изпълнение на решението на съда ние ще допуснем поднасянето на цветя пред къщата на генерал Луков (на ул. "Тракия" 1, бел. ред.), но не и марш. В същия ден имаме и мероприятия от европредседателството, за което има създадена организация с МВР и НСО“, заявиха от общината.

Провеждането на Луковмарш за поредна година предизвика отрицателни реакции. От БСП вчера призоваха премиера Бойко Борисов да ограничи шествието. Според социалистите това е "редовна февруарска политическа провокация".

"Надявам се в събота да не станем свидетели на това срамно събитие Луковмарш." Тази позиция на правителството заяви днес на брифинг в Министерския съвет Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и в качеството си на национален координатор за борба срещу антисемитизма.

В края на миналата година и Световният еврейски конгрес призова за предотвратяването на Луковмарш в България. Световната организация заедно с организацията на евреите в България „Шалом“ направиха и подписка срещу проявата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар