Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2018 г.

Светът е Олимпиада

Днес официално бяха открити Зимните Олимпийски игри в Пьончан.
 
Церемонията се проведе при минус 10 градуса и продължи близо три часа.

Президентът на Република Корея Мун Дже-ин официално откри игрите. "Обявявам 23-те зимни олимпийски игри в Пьончан за открити", заяви Мун Дже-ин.

Церемонията по откриването включваше 14 отделни фрагменти, включително парада на спортистите и запалването на олимпийски огън.

В откриването взеха участие над 2000 души, а българската делегация излезе 32-ра от общо 92, тъй като излизането се проведе според корейската азбука. В XXIII Зимни игри ще участват точно 2925 спортисти, като в тази бройка влизат и севернокорейците, които наброяват 22.

Българите са с един по-малко, като надеждите ни за добро представяне са свързани с Радослав Янков, Сани Жекова и Красимир Анев. В Пьончан за първи път атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово ще участват на зимна Олимпиада. За Русия със статут "Олимпийски спортисти от Русия" участват 168 състезатели.

Шестима олимпийски шампиони внесоха корейското знаме на стадиона. Северна и Южна Корея пък излязоха заедно, като един обединен отбор. Кулминацията естествено бе запалването на олимпийския огън. Стори го фигуристката Ю На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна от Сочи 2014.

Домакините похарчиха над 1 милиард долара за изграждане на нови и за реновиране на стари съоръжения. Чисто новите съоръжения са 7 и в тях са инвестирани над 650 милиона долара. Но има и такива, които са построени през далечната 1975-а, и които също изискваха много средства за реновиране.

 
Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар