Зима

Зима
Пролет

7 март 2018 г.

Парламентът отхвърли предложението за референдум за Истанбулската конвенция

След емоционални изказвания и от ляво, и от дясно, мнозинството в парламента, с подкрепата на ДПС, поряза мераците на левицата да се проведе допитването.

Междувременно пък стана ясно, че на редовното си заседание правителството е оттеглило предложението си за ратификация на документа.

Червената шефка Корнелия Нинова пък настоя, че след като 70% от българите са против ратификацията на Конвенцията, е редно да се проведе референдум заради полярните мнения и острия сблъсък на позиции по въпроса. Според нея Истанбулската конвенция може да се раздели на две части - безспорната, която осъжда насилието над жени и деца и по която няма спорове и тази, която се отнася до пол различен от мъж и жена.

Конвенцията задължава страните да приемат законодателство срещу насилието, припомни тя и допълни, че левицата внесе поправки в нормативната уредба, с които да се изпълни това изискване.

"Предложихме промени в Наказателния кодекс, които превръщат домашното насилие в престъпление от общ характер, но този текст не е видял бял ден, предложихме да се създадат и кризисни центрове за жертвите, но и това не е обсъдено. Изводът е, че борбата с насилието над жени и деца не е истинската ви цел, защото ако беше спешно, вече щяха да се приемат тези промени в законите", обърна се тя към мнозинството.

Нинова обясни, че от БСП са категорично против частта от Конвенцията, в която става дума за джендър, трети пол и въвеждането на учебен материал по въпросите за нестеоротипните полове.

"Става дума за транссексуални, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо на категорията мъж или жена. Ние не сме против тези различни полове, те имат своите права и те са защитени, но сме против това да се превръща в норма за обучението на децата ни, става въпрос за национални ценности, народопсихология и спасяването на българските деца", отсече тя, цитирана от Dnes.bg.

Червената шефка допълни, че БСП е поела риска да се противопостави на останалите партии от ПЕС и да застане на страната на българите, които са против Конвенцията, за да защити националния интерес. Тя дори заподозря ГЕРБ, че ако решението на КС е, че Истанбулската конвенция противоречи на текстовете от Конституцията, ще променят основния закон само и само, за да я приемат.

От ДПС пък обявиха, че не може всичко да се подлага на референдум. Според Хамид Хамид допитването е много мощно оръжие на демокрацията, но в случая провеждането на такъв за Конвенцията ще означава, че политиците бягат от отговорност.

"България е парламентарна република и всеки така поставен въпрос говори за неспособност на депутатите да вземат политическо решение и да го обяснят на избирателите си, така че много внимателно трябва да се подбират въпросите, които ще се поставят на референдум", посочи той.

"Тръгналите се с топ на лов за яребици", обърна се Хамид към социалистите.

Червеният Драгомир Стойнев обаче го предупреди, че когато става въпрос за допитване до суверена, не може да се говори за топове и пушки. Съпартиецът му Филип Попов пък призова ДПС: "Не превръщайте българския народ в яребици".

Според Павел Шопов от ОП в основата на всичко са едни „либералисти“. „В коридорите на властта в Брюксел "педерастващите" партии настояха и под натиск от ГЕРБ се съгласиха да се приеме Истанбулската конвенция“, коментира той.

Патриотът Юлиян Ангелов пък разпозна БСП като социален пол.

"В европарламента са "за", тук са против", ей това е социалната роля на пола - БСП", обвини той.


В крайна сметка за провеждането на референдум гласуваха 67 депутати, 121 бяха против и 23 се въздържаха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар