Зима

Зима
Пролет

20 април 2018 г.

Последиците за Германия от политиката на Адолф Хитлер

"Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не."

Адолф Хитлер е роден на 20 април 1889 г. 

Германски политик, райхсканцлер от 1933 г., райхспрезидент от 1934 г., лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия и фюрер на Третия германски райх до смъртта си на 30 април 1945 г.
 
Предизвиканото от късогледата политика на победилите в Първата световна война Великобритания и Франция дълбоко негодувание у победените народи, съчетано с глобалния икономически крах след Голямата депресия и загубата на доверие към политическите партии, в Германия е оглавено от националсоциалистите водени от Адолф Хитлер.

Той бързо печели подкрепа в страната. Успешно овладява ширещите се хиперинфлация и спекула, намалява 6 пъти нивото на безработицата и тя пада под 1,5%. С трудовото законодателство от 20-ти януари 1934 г. пръв в Европа въвежда 40-часова – петдневна работна седмица с платен годишен отпуск от 12 до 21 дни за работниците и нормиран трудов ден, дори създава семеен народен автомобил („Volkswagen“ – „Фолксваген“) – прототипът на известната „костенурка“ на Фолксваген, впечатляващо е изграждането на аутобаните, на язовири, ж.п. линии, най-крупните в немската история социални и държавни проекти и строежи, възраждането на националната индустрия и армията. 


Неговата репутация продължава да расте и с Летните олимпийски игри през 1936, които се провеждат едновременно в Берлин и в Гармиш-Партенкирхен и са поредния голям успех за режима. Възстановяването на немския суверенитет над окупираните Рурска област и Саарланд, безкръвното обединение с Австрия, присъединяването на населените с немци Судети и Мемел я правят неоспорима. Най-високо значим външнополитически успех е Пакта с СССР в 1939 г., който окончателно възвръща позицията на страната като световна велика сила.

Всичко това обаче, с погазването на пакта със СССР и нападението над Русия, Адолф Хитлер успява бързо да проиграе, да доведе германският народ и държава до ръба на унищожението и да го тласне, заедно с другите европейски народи, в такава кървава катастрофа, каквато никога дотогава не се е случвала.

Следвоенната разруха, глад, мизерия, преселението и жертвите от загубените земи ликвидират още една част от немската нация. Страната е напълно разрушена, оцелелите промишлени и много културни ценности са изнесени от победителите. Години наред немският народ, въпреки първоначалния си недоимък, изплаща милиарди марки репарации. 


На немска територия са настанени за десетилетия чужди окупационни войски. Окупираната страна за 55 г. е разкъсана на две конфронтиращи се германски държави – ГДР доминирана от СССР и ГФР доминирана от запада, Австрия е отделена и окупирана за 10 години, в Саарланд до 1957 г. управляват французите, по-голямата част от Източна Прусия е анексирана от СССР, а Литва присъединява частта около Мемел, Чехия си връща Судетите, Полша получава не само Гданск, но и цялата територия от предвоенната си граница до река Одер. Европа става второстепенен глобален играч, а САЩ и СССР фактически си поделят света. Комунизмът установява господството си от Адриатика и Берлин до Далечният изток. 

Германската нация е натоварена и с моралната отговорност за всички ужаси на войната.

Цитати от Адолф Хитлер:
 

- Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват.
 

- Никой не пита победителя дали е говорил истината, или не.
 

- Никога не пиши едно нещо, когато можеш само да го кажеш!
 

- Интелектът на жената няма значение, нейната цел е само да даде здраво поколение.
 

- Този, който не е готов да отдаде живота си, той не е достоен да го притежава.
 

- Четенето има за цел да помогне на човека да получи знания в областта, в която са неговите способности и интереси.
 

- Трябва да се стремим в рамките на общия мироглед мозайката от книги да намира своето място в умствения багаж на човека и да му помага да укрепва и разширява светоусещането си.
 

- Равни права и задължения за всички граждани.
 

- Човек вярва на това, което му се иска.
 

- Епохите на крушение на държавата се характеризират с преобладаващата роля на полюса на най-лошите хора.
 

- Никога не трябва да се забравя, че всичко действително велико на този свят е било завоювано съвсем не от коалиции, а е било резултат от успеха на един единствен победител. Успехите, постигани в резултат на коалиции, вече носят в себе си зародиша на бъдещото раздробяване на силите, а с това и на загубване на завоюваното. Великите, действително световни умствени революции винаги са продукт на титанична борба на отделни строго разграничени един от друг лагери, а съвсем не са дело на коалиции.
 

- Бранейки се срещу евреина, аз се боря за делото на бога.
 

- Грехът спрямо кръвта и расата е първородният грях на този свят и краят на едно покорило му се човечество.
 

- Тя (държавата) трябва да постави расата в центъра на всеобщия живот. Трябва да се грижи за запазването на нейната чистота. Трябва да обяви детето за най-драгоценното благо на един народ.
 

- Това, което не е добра раса на този свят, е плява.
 

- Този, който телесно и душевно не е здрав и достоен, няма право да увековечи страданието в тялото на детето си.



Уикипедия, Уикицитат

Няма коментари:

Публикуване на коментар