Зима

Зима
Пролет

16 юни 2018 г.

Екатерина Захариева: Целта ни е Македония да започне преговори с ЕС на 26 юни, а на 11 юли да влезе в НАТО

"Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС."
 
"Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО."

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие на официалното откриване на фестивала "One Love Tour 2018", съобщи агенция "Фокус". 

Според нея за 27 години спорове живеещите в България и Македония не се спечелили нищо, но това се е променило с подписването на договора за добросъседство.

"Само ще спечелим, ако на 26 юни Македония започне преговорите за членство. В противен случай рискуваме най-ранната следваща възможност да бъде в края на 2020 г. Не мисля, че македонският народ заслужава това", каза още Захариева. Тя поздрави премиерите и външните министри на Гърция и Македония, по повод намереният компромис за името.

На въпрос на македонски журналист дали за България е приемливо предложеното име, Захариева уточни, че за България е приемливо всяко име. 


"Ние сме ви признали първи, но това, което е важно за нас, е да няма териториални претенции. Но договорът за добросъседство ще продължи да важи, няма да има никакви проблеми за тях. В договора между Гърция и Македония има текст, че той няма да бъде насочен към други държави, така че всичко е наред. Единственото, което искаме, е когато сте готови, да бъдем заедно в ЕС", каза българският външен министър.

На въпрос защо премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с президента на Македония Георге Иванов при визитата му в България, тя отговори: "Премиерът много пъти се е срещал с президента Иванов, но ние не искаме да се месим в македонската външна политика".

В отговор на въпрос смята ли, че след подписване на договора с Гърция за името на Македония има основание за актуализиране на Договора за добросъседство с България министърът на външните работи на Македония Никола Димитров обяви, че с лидерство и визия за бъдещето не очаква да има допълнителни проблеми. 


"Въпросът е много комплексен. Трябва да се обсъди с повече страни", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Приятелството значи разбиране на проблемите на другия. Мисля, че в Македония ще има такова чувство, както и в България", коментира Никола Димитров. Според него е важно решението за името да отвори вратите на страната за ЕС и на НАТО. 


"Дълго време този въпрос беше употребяван във вътрешната политика. Всеки път, когато такива въпроси са предмет на вътрешнополитическа битка, това води към лош край", каза още Димитров.
Екатерина Захариева и нейният македонски колега Никола Димитров на фестивала One Love Tour 2018



Няма коментари:

Публикуване на коментар