Зима

Зима
Пролет

16 август 2018 г.

Доналд Тръмп смята Виктор Орбан за силен лидер

Орбан безуспешно се е опитвал да лобира за интересите на Унгария във Вашингтон по време на мандата на Барак Обама
 
"Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята унгарския премиер Виктор Орбан за силен лидер и има намерения да развива отношенията с него."

Това заяви посланикът на Съединените щати в Унгария Дейвид Корнстейн пред "Ню-Йорк таймс".

Изданието, цитирано от БНР, припомня, че Корнстейн, който е назначен на поста посланик в Будапеща през юни тази година, е дългогодишен приятел на президента Тръмп.

Орбан безуспешно се е опитвал да лобира за интересите на Унгария във Вашингтон по време на мандата на президента Барак Обама. Унгарското правителство пожертвало милиони долари за десетки американски изследователски организации, обществени фондове и културни обединения главно чрез Унгарския инициативен фонд. Тази организация е регистрирана в качеството на компания в щата Делауеър, но както разкрива вестникът, е близка до Орбан.

Според публикацията аналогични усилия на Орбан при администрацията на Тръмп се оказват по-успешни. Край на шестгодишния период на липса на контакти на високо равнище слага срещата на Майкъл Помпейо с неговия унгарски колега във Вашингтон.

През юни Тръмп провежда телефонен разговор с Орбан - чест, с която последният не е удостояван от страна на Барак Обама, отбелязва вестникът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар