Зима

Зима
Пролет

2 септември 2018 г.

САЩ разработвали планове за тотално унищожаване на СССР и Китай

Предполагало се унищожаването на 71% от жителите на съветските градове и смъртта на около 70 милиона съветски граждани
 
През 60-те години САЩ са разработвали планове за тотално унищожаване на СССР и Китай като водещи индустриални държави, като при това американските военни са разглеждали възможността за масово изтребление на гражданите на тези страни, се казва в обзор, публикуван на уебсайта на организацията с нестопанска цел „Архив за национална сигурност", предава РИА Новости.

Изследователите са публикували документи от Единния интегриран оперативен план (SIOP), датирани от 1964 година, в които се разглеждат въпроси за използване ядрено оръжие. В тях, конкретно, се казва, че трябва да бъдат унищожени 70% от промишления потенциал на СССР.

При това САЩ са допускали възможността за масова смърт на гражданското население. По оценките от 1961 година по плана на SIOP се предполага унищожаването на 71% от жителите на съветските градове, а по оценки от 1962 година - смъртта на около 70 милиона съветски граждани. Освен това Обединения комитет на началник щабовете на САЩ даже е разглеждал идеята за унищожаване на населението в качеството на главен критерий за победата над Съветския съюз.

Single Integrated Operation Plan, или SIOP е строго секретен комплекс от оперативни документи, съставящи подробен регламент за бойно използване на ядрено оръжие от Въоръжените сили на САЩ, уточнява РИА Новости. През декември 2015 година Националното управление за архиви и документация на САЩ обнародва списък от потенциални цели на американски атомни бомбардировки през 1959 година, които включват стотици точки в СССР, Източна Европа и Китай. Сред тях са 179 цели в Москва, 145 в Ленинград и 95 в Източен Берлин, припомня още руската агенция. 


Като главен приоритет в разсекретените документи са военновъздушните сили, а главната цел е унищожаването на съветските бомбардировачи още преди те да излетят и да се отправят към Европа и извън нейните предели.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар