Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2018 г.

Колко струва властта на Борисов

Опитите за откупуване на политическо спокойствие с пари на данъкоплатеца едва ли ще спрат до тук

Само за две седмици станаха ясни два скандални факта:
 

- Правителството чрез управляваната от него държавна компания ЕСО дава годишно 27 млн. лева на ТЕЦ Варна за т.нар. студен резерв. Дружеството е собственост на Ахмед Доган, като той стана член и на борда на директорите му. Особеното в плащанията за студен резерв е, че дали мощностите ще бъдат активирани за нуждата на енергийната система в голяма степен е субективна преценка на ръководството ЕСО, защото в противоречие с европейските регулации в България все още няма пазар на балансираща енергия. Напълно възможно е студеният резерв от централата на Ахмед Доган никога да не бъде активиран и плащането от ЕСО да изкристализира в нелоша печалба за политика. Влизането на почетния председател на ДПС като явен акционер, бележи нов етап в легализирането на икономическото влияние на ДПС в различни сфери на икономиката, както недвусмислено показва пълен комфорт със сегашното статукво.
 

- Управляващите ще пропилеят парите на данъкоплатците, за да купят най-скъпия терен за паркинг. Контролираният от ГЕРБ общинският съвет на Варна по предложение на издигнатият от ГЕРБ кмет Иван Портних гласува да изкупи срещу 43 млн. лева т.нар. дупка в центъра на града от един от лидерите на БСП Георги Гергов. Той винаги е бил една от връзките на БСП с ГЕРБ и главния прокурор Сотир Цацаров, като дори застъпваше тезата за съставяна на широка коалиция между ГЕРБ и БСП. В момента Гергов е и един от вътрешните опозиционери в червената партия, затова подозренията дори на част от управляващите са, че парите за "дупката" всъщност са вид подарък за враговете на лидера на БСП Корнелия Нинова. Показателно сега е, че общинските съветници на БСП във Варна гласуваха против. Дори на съдружника на Ахмед Доган в ТЕЦ Варна, Данаил Папазов, който е и общински съветник в морския град, сумата от 43 млн. за "дупката на Гергов" се видя абсурдна и той също гласува против. Освен че е на силно завишена цена, особеното и в тази сделка е, че ще бъде финансирана от бюджета. Т.е. отново с пряката политическа отговорност на Бойко Борисов и с парите на всички данъкоплатци.
 

Какво точно купува Бойко Борисов, изхарчвайки за нищо 82 млн. от нашите данъци? Очевидно - политическо спокойствие. По същия начин и под заплахата от протести в началото на годината премиерът обеща 100 млн. лв. повече за по-високи заплати на полицаите, още 15 млн. лв. на БАН...
 

Всички тези непредвидени щедрости вероятно нямаше да са възможни, ако трета поредна година бюджетът не се планира така, че още през пролетта да излезе на огромен излишък. Което пък позволява на правителството да преразпределя стотици милиони само с едно свое решение, без дебат и, както отбеляза и президентът Румен Радев - без санкцията на парламента. За справка, този септември приходите надвишават разходите с над 2.4 млрд. лв. Една част от тях са вече похарчени за други спорни начинания – като половиния милиард, записан под черта за непрозрачната Държавна консолидационна компания, която без никакъв опит ще ремонтира опасните язовири в държавата. Или 108 млн. лв. за ремонт на базите на държавния резерв, при положение че веднъж в миналото са дадени пари за това на близки до Делян Пеевски компании.
 

Опитите за откупуване на политическо спокойствие с пари на данъкоплатеца едва ли ще спрат до тук – обществото реагира на всяка трагедия в държавата все по-крайно, а според социологията преднината на ГЕРБ пред БСП се стопява. 

Не е ясно обаче докога пръскането на пари ще има ефект. Защото цената на спокойствието видимо се покачва.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар