Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2018 г.

А! Манолев още е заместник-министър

Политиката е игра, в която, ако те хванат, губиш всичко

Помните ли Александър Манолев, който преди по-малко от месец за броени часове беше кандидат на ГЕРБ за транспортен министър? 

Бойко Борисов го оттегли, след като за него се разбраха следните факти:
 

- През 1997 г. той е бил съдружник с представител на висшите кръгове на СИК
- Бил е съдружник с приближен на Златомир Иванов - Баретата
- Бил е съдружник с лице, обвинено за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления
- Печелил е обществени поръчки на държавните "Мини "Марица-изток" на обща стойност над 4.4 млн. лв.
- Участва в ПТП, при което има пострадала жена, но е напълно оправдан.


Тези факти, разбира се, описват само част от биографията на Манолев. Откъм положителната страна на баланса той е работил в компании като "Мобилтел" и "Булстрад".

При претеглянето обаче натежава очевидното схващане, че той е неподходящ за публична длъжност. Все пак от изборите, които всеки прави, понякога има последствия за дълго време напред. И именно това стана, макар Манолев да обясни оттеглянето на номинацията си със злонамерена кампания.

Дотук - горе-долу добре.

Проблемът е, че, по-всичко личи, той ще остане на сегашната си позиция - заместник-министър на икономиката. Възможните обяснения за това са три. 


Едното е, че за ГЕРБ неговата история го прави неподходящ само за министър. За заместниците е напълно ок да са с подобно CV. 

Второто обяснение е, че притеснението на Борисов е било само за участието му в ПТП с пострадала жена и че това го прави непригоден за министър на транспорта. Всичко друго - СИК, "Марици" си е напълно в реда на нещата, момчето е играч.

Третият вариант е, че се разчита, че просто всички ще забравят - самият Манолев не се е изявявал публично от седмици.

Тези предположения може да обясняват, но не оправдават оставането на Манолев като заместник-министър на икономиката. Политиката е игра, в която, ако те хванат, губиш всичко. Ако не загубиш ти, фасадата на принципност, която ГЕРБ се опитва да пази, започва да придобива все по-грозен вид.

 Александър Манолев

Няма коментари:

Публикуване на коментар