Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2018 г.

Закъде пътува Мая Манолова

Една комедия на абсурда се разиграва пред очите ни от няколко дни. В главната роля е омбудсманът Мая Манолова.
 
А топката й вдигна ГЕРБ, като я остави (що за коварство!) без неполагащите й се кола и охрана от НСО. 

От тази битова несгода Манолова си извая образа на мъченица, на едва ли не майка Тереза, жестоко наказана от властта заради безграничната й любов към народа. Хор от оплаквачки раздуха жаравата на скандала, белким заприлича на кладата на Жана Д’Арк.

Героизирането на Манолова продължи с евтин пиар, според който низвергнатата от властта многострадална Мая (всъщност назначена на този пост от Бойко Борисов!), оставена без кола, трябваше да се метне на първия, специално излъскан за целта влак, за да сее надежда за онеправданите от цялата страна. По суша, въздух и море, не може нищо да я спре! 


Накъде обаче пътува влакът на Манолова в по-широкия политически смисъл, стана ясно на втория ден от трагедията. Изведнъж от телевизионните селения, като същий Deus ex machina, се спусна баш юнакът Слави Трифонов, за да дари на клетницата и кола, и шофьор. Зер, без тия две екстри може ли да се робува на справедливостта? Улисани в евтината драматургия, двамата осветиха връзката си, за която отдавна се шушука в столичния микрокосмос. А именно, че Манолова е част от новия политически проект на олигархията, наречен „партията на Слави“, в който й е отредена ключова роля - я на кандидат-президент, я на премиер, при бъдещи избори.
Мая Манолова и сценаристите на "Шоуто на Слави" внесоха заедно промени в Изборния кодекс в духа на несполучилия референдум, организиран от тв водещия

Олигархията отдавна работи за наследник на изхабения Борисов. И реши да заложи на също толкова зависим шоумен, но с гарантирана телевизионна аудитория. Разправят, че структурите му по места вече били изградени, също както навремето от нищото се пръкна ГЕРБ. В общи линии се следва същият модел, партийна гарнитура със силно зависим таран, който да бъде държан под контрол. Въобще, олигарсите и техните силови покровители не се отличават с Бог знае какво въображение. Но затова пък са прагматични. Залагат на сигурно. 


То и народът не е от най-хитрите. Който не е пробвал, той не го е излъгал. От известно време към проекта са привлечени дежурни интелектуалци, политолози и социолози, които обговарят и „измерват“ една наглед несъществуваща формация, като редом с това упорито помпат рейтинга на омбудсмана. И тя се раздава. Позволиха й да отбележи няколко точки срещу монополите и частните съдебни изпълнители, помогна на властта с "икономичен" закон за хората с увреждания, но в по-голямата си част дейността й бе откровен пиар – пижамено парти в подкрепа на онкоболни деца, козунаци за бедни по Великден и тем подобни.
Омбудсманът на пижамено парти в подкрепа на онкоболни деца

Мая Манолова бе фаворитката за президент на определен кръг в БСП още през 2016 г., когато Корнелия Нинова обърка играта с изненадващата кандидатура на Румен Радев. Оттогава тази клика, нарекла се „вътрешна опозиция“, не спира да интригантства срещу соцлидера с цел омаломощаване на партията, нейното овладяването и, защо не, евентуално бъдещо съдружие с новия проект на олигархията, пардон, на Слави.

По всичко личи, че БСП е отписана като алтернатива на ГЕРБ и усилията на олигархията и нейните политически лобита в разните партии, сега са насочени към изграждането на псевдоалтернатива, която хем да изглежда нова, хем да я кара постарому, сиреч в услуга на капитала.

И ето я Майчето, пътува дръзновено с влака към светлото и още по-справедливо бъдеще. За тези, които са я назначили. А народът се връзва на тоя пошъл спектакъл, прелива от възторг и обещава да гласува за нея някой ден.

Всъщност причина за възторзи няма. Националният омбудсман разполага със служебни коли, извън „отнетата“ на НСО, с годишен бюджет от 3 млн. лева и немалък екип от сътрудници. В столицата и в страната. Така че няма пречка да си върши спокойно работата. Ако желае. Другото са циркове. Суетни пози на жертва, която си проси политическо доверие чрез съчувствие. Емоционален шантаж.

Борисов благослови "успеха" на Манолова като разпореди на депутатите от ГЕРБ да подкрепят два от ключовите й законопроекти

Впрочем Манолова не от днес играе тази лицемерна игра – леви идеи, десен джоб. Още през 2006 г. тя беше основен вносител на поправката „Ванко 1“ в Наказателния кодекс, с която бе значително намалено наказанието за склоняване към проституция в някои случаи и която позволи освобождаването на рапъра Иван Главчев - Ванко 1, осъден на 12 години затвор за сводничество. Флиртовете й с криминалния свят не свършват дотук. Още преди да начене политическата си кариера като депутат от БСП, юристката, разправят, извършвала някои адвокатски услуги за т.нар. „братя Галеви“, изпарили се безследно през 2012 г.

Благодарение на личен пиар и близостта й с тогавашния лидер на партията Сергей Станишев, постепенно Манолова си изгради образа на работлива „пчеличка“, а благодарение на личните си качества се превърна в парламентарно острие на БСП. Но дойде Нинова и пчеличката остана без гръб. Съжителството й с недолюбвания в партията „натовец“ и бивш военен министър Ангел Найденов я поставяше в неизгодни позиции и тя по естествен път бе привлечена да работи срещу собствената си партия. Борисов използва личната й фрустрация и я направи омбудсман, като изрично разпореди на парламентарната си група да я подкрепи. Пак той настоя депутатите му да гласуват предлаганите от Манолова законови промени, с които бе ограничена дейността на частните съдебни изпълнители и бе забранено прехвърлянето на фалирали фирми на клошари, преди да са изплатили дължимите заплати на работниците си. Двете най-големи червени точки, донесли й славата на защитник на бедните и онеправданите. Въобще, ако не беше близостта й с Борисов, омбудсманът нямаше да е това, което изглежда.

Рожден ден на Бойко Борисов. Слави Трифонов го поздравява и му подарява полицейска палка. Снимка: Николай Литов, "24 часа"

Не по-читав изглежда новият локомотив, на който Манолова смята да се метне. Шоуменът Слави Трифонов също има своята скандална политическа предистория. През 2009 г. пред в. „Уикенд“ тогавашният премиер Бойко Борисов публично призна: „Слави Трифонов искаше 50% влияние в ГЕРБ. В смисъл, че ако трябва да определим двама министри, единият да го каже той, другият – аз”. От думите на Борисов стана ясно, че той посякъл мераците на водещия, обяснявайки, че това не може да се случи в партията му. Както знаем, тя си е лично негова.

Борисов разкри и друга афера на Дългия. Докато бил кмет на София, Трифонов го занимавал с негов имот до хотел „Кемпински-Зографски“. Шоуменът искал общината да смени предназначението на имота, но също не го огряло. В градоустройствения план на София теренът бил одобрен за градинка и предназначението му не можело да се променя.

Борисов хвърли бомбата, за да обясни защо шоуто е обявило война на кабинета му и се гаври с него.

А сега си представете - ако преди десет години, в качеството си на обикновен тв водещ, Трифонов е действал така, какво ли ни чака в случай, че вземе властта.

Днес тези двамцата – „самоотвержената“ Мая и „работодателят-благородник“ Слави, се самопредлагат за спасители на нацията. Единият организира „кастинги“ за парлама, другата обидено препуска с влака, докато трети, невидими ръце правят залози за бъдещето. Бареков беше по-талантлив. Три в едно: партиен лидер, шоумен и речевит Гочоолу. В новия влак на олигархията има вагон с оркестър, купе със сценаристи, вагон-приемна за Мая. И, разбира се, ВИП-купета за кукловодите.

Затова, заговори ли се за нови партии, първо се вгледайте в техните стари лица. Да не кажете после, че не сте знаели.

Мая Манолова в импровизираната си приемна във влака София-Варна

Анастас Добрев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар