Зима

Зима
Пролет

27 ноември 2018 г.

Марин Льо Пен: Европейският федерализъм е източник на напрежение и конфликти

"За първи път има перспектива за радикална промяна на начина, по който Европа функционира."
 
"Европейският федерализъм е източник на напрежение и конфликти."

Това заяви пред журналисти в Париж лидерката на френската партия "Национален сбор" Марин Льо Пен.

На въпрос как може да се гарантира, че визията й за "Европа на нациите" няма да се изроди във войнствен национализъм и да разпали стари вражди, тя отговори, че "Европейският съюз е носител на насилие и на война". "Дори обмисля да създаде европейска армия. Защо? За да води война срещу Китай, Русия или срещу САЩ? Извинявайте, но не ми изглежда, че зад това стоят миролюбиви намерения".

Льо Пен даде заден ход от свои предишни призиви за излизане на Франция от еврозоната и се обяви в подкрепа на запазването на единната валута за момента. Тя обаче изтъкна необходимостта за уреждане на проблеми с "легитимността на управлението" на еврозоната и с работата на Европейската централна банка.

"За първи път има перспектива за радикална промяна на начина, по който Европа функционира", заяви лидерката на Националния сбор и изтъкна изборните успехи на други евроскептични партии в редица европейски страни. 


"Най-сетне се отваря врата и може би ще можем най-сетне да седнем около една маса и да скъсаме с политиките, срещу които се обявяват хората", добави Льо Пен на проявата във френската столица, която бе организирана от журналистическото сдружение "Клуб гранд Юроп".

Льо Пен говори и по вътрешнополитически въпроси. Тя разкритикува френските власти за обвиненията срещу нейното движение, че стои зад протестите на "жълтите жилетки", които по думите й не са само срещу цените на горивата, а срещу цялата политика на президента Еманюел Макрон.

Льо Пен изрази подкрепа за протестите и обвини на свой ред властите, че умишлено не предприемат мерки срещу извършителите на вандалски прояви, за да опетнят каузата на демонстрантите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар