Зима

Зима
Пролет

21 декември 2018 г.

Размисли за зимната почивка

Дори такова безобидно нещо като анкета кой къде ще почива през зимата показва грозното разслоение на нашето общество. 


Според социологическо проучване на изследователски център „Тренд“ 12% (650 хиляди) от българите планират зимна почивка в планината, а 79% не планират, главно поради липса на пари. 

Няма да припомням (защото вече взе да става банално), че по времето на социализма нямаше човек, твърдя – нито един, който да се е лишавал от почивка през годината поради липса на пари. Просто нямаше!

Но за друго пиша тези редове.

Първо, повечето казват, че днес живеем в условията на  капитализъм. На мен ми се струва, че действителността ни повече прилича на феодализъм. Милиони не могат да мръднат за два дни от населеното си място, защото нямат пари – нито за транспорт, нито за елементарен евтин ресторант. Това е крепостничество. Крепостничество, в епохата на големите приказки за „Шенген“.

Второ, тук в социалните мрежи, а и в обществото като цяло, има две групи, които никога няма да се разберем, каквито и аргументи да си представяме. За едната  група  едно общество не заслужава уважение, когато позволява дори един негов член да умре от студ;  да умре, поради липса на пари за  лекарства; или дори да стои често гладен. Независимо какви приказки раздува за Брутен вътрешен продукт, за Ай Ти специалисти или за принадлежност към някакви ценности. 


За другата група всеки е длъжен да се оправя сам и ако не се оправя, да се сърди на себе си. Важното е да има енергични, преуспяващи и успешни хора, на които трябва да се молим да останат в България, защото те са нашето злато, те са нашето обществено щастие. И да им намаляваме данъците, и да им внасяме още по-бедни  и по-гладни работници от чужбина и да им пазим тихо докато спят.

Няма как тези две групи да се разберем. Просто живеем в различни морални светове.



Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар